ENKHUIZEN - Op 30 augustus opent de tentoonstelling over de Gouden Eeuw in het Stadhuis van Enkhuizen. De tentoonstelling is te bezoeken op werkdagen t/m maandag 30 september.

Over de tentoonstelling
De tentoonstelling bestaat uit 8 thema’s die vertellen over de geschiedenis van Enkhuizen in én net voorafgaand aan de Gouden Eeuw. Aan bod komt bijvoorbeeld de opstand en bevrijding van 21 mei 1572. Op deze dag ontdoet Enkhuizen zich van de Spanjaarden en kiest voor de Prins van Oranje.

Een andere belangrijke gebeurtenis is de Slag op de Zuiderzee op 11 oktober 1573. Als resultaat uit deze gebeurtenissen én de strategische ligging van de stad aan de Zuiderzee bereidt de stad zich uit. Ook groeit de haringvisserij en wordt er flink handel gedreven.

En natuurlijk is het niet alleen een glorieus verhaal. De Gouden Eeuw is ook een tijd van epidemieën en ziekten, hoge kindersterfte, slavernij en veel onzekerheid onder de bevolking door oorlogen. Ook deze onderdelen horen bij het verhaal van Enkhuizen. Hoe was het eigenlijk om in die tijd vrouw te zijn van een zeeman, van wie je maar moest afwachten of hij ooit weer thuis kwam? Of als ‘gewone man’ zonder heldenstatus of grote verhalen over ontdekkingstochten over zee? Ontdek deze perspectieven in de tentoonstelling!

Beleef Enkhuizen en trek de stad in!
Om het verhaal van Enkhuizen nog meer te beleven is er de Gouden Eeuw wandeling. Hierin wordt de geschiedenis gekoppeld aan monumentale panden, verdwenen monumenten, archeologische opgravingen, maar ook personen of locaties in de stad. Hiermee komt de Gouden Eeuw in Enkhuizen tot leven!

De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur (5 km) en is beschikbaar via de app ‘Mooi Enkhuizen’. Download deze gratis via de Appstore of Playstore, zoek naar ‘Mooi Enkhuizen’. De wandeling is ook verkrijgbaar als boekje bij de VVV Enkhuizen (Tussen Twee Havens 1).

Praktische informatie
De tentoonstelling is te bezichtigen in het Stadhuis van Enkhuizen (Breedstraat 53) in september 2019.
Openingstijden: maandag t/m donderdag: van 9.00 tot 16.00 uur
Vrijdag: van 9.00 tot 12.00 uur