ENKHUIZEN- Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. En dus is het ook niet meer vanzelfsprekend om een shirt met een gat weg te gooien of een gescheurde rok tot poetslap te degraderen. In de tentoonstelling Kleren maken de vrouw toont het Zuiderzeemuseum dat deze trend niet nieuw is: in een tijd dat de meeste kleding nog zelf met de hand werd gemaakt, was het volkomen vanzelfsprekend dat kapotte kleren werden hersteld. De nadruk van deze nieuwe tentoonstelling ligt niet alleen op de oude handwerktechnieken, maar ook op de schoonheid die dat oplevert. Ontdek vanaf 6 juli 2019 wat er allemaal kwam kijken bij het maken en onderhouden van kleding. En bewonder het prachtige en soms ontroerende eindresultaat van dit handwerk.

Tegenwoordig bestellen we heel eenvoudig online onze kleding, maar honderd jaar geleden was je voor je outfit volledig afhankelijk van je eigen handigheid, die van je moeder of echtgenote. Vrouwen waren dus niet alleen verantwoordelijk voor het huishouden, de opvoeding en elke avond een maaltijd op tafel, maar ook voor de gezinsgarderobe. Meisjes leerden daarom al jong hoe ze moesten naaien, borduren, plooien, zomen, uitleggen en innemen, mazen en wassen. Deze vaardigheden leverden een feest voor het oog op aan met liefde gemaakte kledingstukken waarop men erg zuinig was. Dat blijkt ook als je beter kijkt: veel stukken zijn keer op keer met liefde en aandacht gerepareerd.

Kleding was echter niet alleen functioneel, maar moest ook mooi zijn. Dat blijkt wel uit de aandacht die werd besteed aan het versieren ervan. De versiering werd deels bepaald door traditie en deels door eigen smaak en inzicht. Dus kleren maken de vrouw, maar de vrouw maakte ook de kleren!

De tentoonstelling

Kleren maken de vrouw toont niet alleen verschillende soorten kledingstukken uit de Zuiderzeeregio, maar ook stukken van hedendaagse modeontwerpers, zoals Jan Taminiau, op de catwalk. Mis daarnaast de handwerkgereedschappen van onze voormoeders niet! De technieken van vroeger zijn overigens nog springlevend. In filmpjes demonstreert Thijs Adriaans, mode-icoon, deze oude technieken en maakt hij nieuwe kledingstukken gebaseerd op oude uit de tentoonstelling. Neem de handleiding hierbij mee naar huis, dan kun je zelf aan de slag!

Tot slot wordt ook aandacht besteed aan duurzaamheid: wat kunnen wij leren van de hardwerkende vrouw van 1900, zodat wij ook langer met onze kleding doen? Aan de hand van voorbeelden van honderd jaar geleden, zie je hoe je op een eigentijdse manier kleding kunt repareren of juist versieren. Want ook met creatieve aanpassingen kun je een kledingstuk een tweede leven geven.

Kleren maken de vrouw sluit nauw aan bij het thema Leven van de wind, waarmee het buitenmuseum aandacht besteedt aan het harde leven van vrouwen rond 1900 en hun vele verantwoordelijkheden. De tentoonstelling loopt tot en met 5 april 2020.

In de praktijk, voor het hele gezin

Kun jij een draad door een naald halen? Weet jij het onderscheid tussen linnen en katoen? Ga door de tentoonstelling en leer een knoop aan te naaien en stoffen te herkennen. Of ga eens borduren; op de borduurtafel vind je patronen geïnspireerd op de collectie. En wie wint de spannende strijd in het digitale wasspel?


Met dank aan

Fashion for Good hielp het Zuiderzeemuseum met tips voor een duurzamer omgang met kleding; deze organisatie zet zich in om de modewereld te verduurzamen via een innovatieplatform en museum.

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke dorpspanden uit dit gebied. Jong en oud komt hier in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten met een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Daarnaast is er een schepenhal vol historische schepen. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design.

In 2019 ontving het museum van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland.