ENKHUIZEN - Kom genieten van de prachtige, zeer gevarieerde Zuiderzeedrachten en laat kinderen hun oude kleding pimpen in de workshop Vod of vintage. Het festivalprogramma bestaat verder uit een heel divers aanbod van presentaties, demonstraties en workshops. Zie jij de verbinding tussen het oude ambacht en moderne toepassingen? Bezoek onze website voor het programma van deze twee dagen!

Zaterdag 28 en zondag 29 september presenteren zich verschillende klederdrachtgroepen tijdens dans- en zangoptredens. Deelnemers komen dit jaar uit onder andere Enkhuizen, Hindeloopen, Huizen, Marken, Nunspeet, Oldebroek, Staphorst, Urk, Volendam, Wijdenes en Wieringen. Beide dagen trekken de groepen vanaf half twaalf 's ochtends in optocht door het buitenmuseum.

Breed programma
Behalve de presentaties van de verschillende klederdrachtgroepen en diverse demonstraties in de oude handwerktechnieken kun je de innovatieve windbreimachine van designer Merel Karhof bewonderen. Of wat dacht je van een gezellige workshop handbreien die zaterdag en zondag wordt gegeven om half één en half drie, in het dijkmagazijn van het buitenmuseum (maximaal twaalf personen). Mis verder ook niet de demonstraties van Oldebroeker dasjes rijgen en Hindelooper doeken persen, beide op het plein aan de stadsgracht.

Vod of vintage?
Zaterdag 28 en zondag 29 september doen de kinderen natuurlijk mee met het supergave programma Vod of vintage. Eerst ontdekken ze in de tentoonstelling Kleren maken de vrouw hoe zuinig en duurzaam mensen vroeger met hun kleding omgingen. Tijdens de interactieve rondleiding door deze tentoonstelling praten ze over de verschillen tussen toen en nu en over kleding als vorm van identiteit. Daarnaast bespreken ze de mogelijkheden van afgedankte kleding. Tot slot gaan de kinderen in de educatieruimte aan de slag met de verschillende technieken waarmee ze kennismaakten en transformeren ze een eigen afgedankt kledingstuk tot een nieuwe, frisse creatie.

Data: 28 en 29 september, van 11.00–13.00 uur en van 14.00–16.00 uur.
Kosten: gratis voor bezoekers Leeftijd: kinderen vanaf 8 jaar.
Maximum aantal deelnemers: 25 kinderen per programma. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Kleren maken de vrouw
Bezoek in het binnenmuseum de tentoonstelling Kleren maken de vrouw en ontdek wat er allemaal kwam kijken bij het maken en onderhouden van kleding, bewonder de prachtige en soms ontroerende eindresultaten hiervan en leer ook hoe jij zélf je kleding een langer leven geeft! Kun jij een draad door een naald halen? Weet jij het onderscheid tussen linnen en katoen? Ga door de tentoonstelling en leer een knoop aan te naaien en stoffen te herkennen. Of ga eens borduren; op de borduurtafel vind je patronen geïnspireerd op de collectie. En wie wint de spannende strijd in het digitale wasspel?

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke dorpspanden uit dit gebied. Jong en oud komt hier in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten met een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Daarnaast is er een schepenhal vol historische schepen. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design.

In 2019 ontving het museum van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland.