ENKHUIZEN - Kinderkledingruilwinkel ‘Het Pakje’ in Enkhuizen bestaat op 21 oktober drie jaar. Helaas geen feestje, maar de kinderkleding kringloopwinkel is wel open op zaterdag 24 oktober en daarna weer op zaterdag 7 november. Tussen 10 en 12 uur hangt de tweedehands kinderkleding in de maten 44 tot en met 176 keurig in de rekken in IJsselzand, het huis van de buurt in de Anjerstraat 1. Betalen gaat met opgespaarde punten van eerder ingeleverde kledingstukken of contant met uiterst vriendelijk prijsjes.

De 26 enthousiaste vrijwilligers zorgen ervoor dat het Pakje al drie jaar draait en een flinke groep vaste klanten heeft opgebouwd. Volgens de administratie heeft het Pakje in totaal 46 368 punten heeft uitgereikt voor de kleding die is binnengebracht en meegenomen voor 30 083 punten. Een snelle rekensom laat zien dat er zo’n 14 057 stuks kinderkleding is ‘verkocht’ in de afgelopen drie jaar. Al die kledingstukken hebben een tweede en misschien wel een derde leven gekregen. Dat loont niet alleen voor het milieu, maar ook voor de portemonnee!

‘Het Pakje’ heeft klanten die duurzaamheid en recycling belangrijk vinden en kinderkleding daarom graag een tweede kans geven. Andere klanten, vaak de gezinnen met een bescheiden inkomen, vinden het ruilsysteem fijn, omdat het een financieel voordeel heeft. En weer anderen vinden ‘Het Pakje’ vooral handig om extra kleding uit te zoeken voor hun kinderen die graag ravotten. “Heerlijk om je niet druk te hoeven maken om knieën van spijkerbroeken tijdens het spelen! Je hebt er niet de wereld voor betaald en dus halen we gewoon weer een ‘nieuwe’ te voorschijn!".

Via de facebookpagina zoekt Het Pakje zijn ruim 350 volgers op als er nieuws te melden is en als er weer een openstelling is en de kledingrekken in IJsselzand worden uitgestald. De kinderkleding die wordt ingeleverd moet schoon, heel en gesorteerd op maat en geslacht zijn. Binnengebrachte kleding wordt op een ander moment uitgezocht. De toegekende punten worden op de kaart van de desbetreffende klant geschreven en kunnen een volgende keer worden verzilverd voor andere kinderkleding. Bijna alles kan worden ingeleverd, van rompertjes tot kinderslaapzakken, maar géén ondergoed en géén sokken. De coronamaatregelen van ‘Het Pakje’ houden in dat er steeds een beperkt aantal klanten naar binnen mag en dat iedereen verplicht een mondkapje moet dragen. Daarnaast zijn alleen volwassenen welkom. Kinderen meenemen om kleding te passen zit er voorlopig niet in, maar het bestuur hoopt dat deze tijd weer snel komt. “In de toekomst is ‘Het Pakje’ er hopelijk weer voor iedereen en hopelijk mogen we dan ook weer een kopje koffie schenken”, aldus het bestuur.