GROOTEBROEK - VVD en CDA willen dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) veel sneller actie onderneemt als ze gevaarlijke situaties aantreffen. Dat meldt RTL Nieuws. VVD-Kamerlid Helma Lodders gaat Kamervragen stellen naar aanleiding van het onderzoek van RTL Nieuws over de dood van de 4-jarige Maurycy Biernacki. Het CDA wil een debat.

Veiligheidsexperts vertelden gisteren tegen RTL Nieuws dat de dood van de kleuter voorkomen had kunnen worden. De kleuter kwam drie jaar geleden in speelhal Happy Days in Grootebroek om het leven toen hij over de rand van een luchtkussen viel. Maurycy kwam met zijn hoofd op een betonnen vloer terecht die met kunstgras was bedekt.

De inspectie van het NVWA zou in 2013 al hebben geweten dat het luchtkussen waar de jongen vanaf viel niet was goedgekeurd. Pas een dag na de dood van Maurycy werd door de NVWA geconstateerd dat het apparaat niet in orde was. Zo lag er onvoldoende valdempend materiaal om het luchtkussen.

Familie geschokt
De familie reageerden geschokt op de onderzoeksresultaten van RTL Nieuws. "Dit is een bevestiging dat zijn dood voorkomen had kunnen worden. Er was al ver voor zijn ongeluk meer aan de hand daar", vertelde de oom van de kleuter Vincent Pover gisteren aan NH Nieuws. "Het is beschamend dat het zo ver heeft kunnen komen."

Het Openbaar Ministerie gaat buitenschoolse opvang Small Steps en partycentrum Happy Days vervolgen voor de dood van de kleuter. De familie van Maurycy gaat de NVWA aansprakelijk stellen voor 'dood door schuld'.