MEDEMBLIK - Het coronavirus was aanleiding, dat ook het inloophuis Medemblik haar deuren moest sluiten. Dit tot grote teleurstelling van haar gasten. De meeste zien een bezoek, als een welkome afwisseling om de eenzaamheid te doorbreken of om hun verhaal te delen met lotgenoten. In het inloophuis kunnen ze hun vragen kwijt en krijgen ze praktische ondersteuning van mensen die weten wat je bezighoudt en die beschikken over veel ervaringsdeskundigheid. Ineens was dat weg!

Het inloophuis heeft echter niet stil gezeten. Met de videochat kon iedereen bij inloophuis Medemblik terecht. Een lesje videochatten en instellingen veranderen via ‘Teamviewer’ van de beheerders van het inloophuis behoorde ook tot de mogelijkheid. Het inloophuis heeft een veilige videochat versie, die 24/7 beschikbaar is. ‘Dit platform blijven we ook na de corona gebruiken’ zegt Tom van der Wal ‘ Een voordeel uit een nadeel zullen we maar zeggen’. De videochat maakte het mogelijk mensen hulp te bieden in een thuissituatie, waar ze bijna niemand meer zagen. ‘het is geen vervanger, maar het was en is in ieder geval een goed alternatief om contact te houden met elkaar’.

Inmiddels weten de gasten dat ze weer welkom zijn. Maar dat ze moeten reserveren. Hoe gek het ook klinkt, spontaan inlopen kan nog even niet. Opgeven was voor diverse gasten wel gelijk de reden voor ‘zet mij maar gelijk op de lijst’

Vanaf 1 juli gaat het inloophuis weer beperkt open met een extra woensdagmorgen ochtend. Er wordt gestart met max 4 gasten op 1,5 meter met 2 vrijwilligers. De tijden zijn wat korter n.l. van 10:00 tot 11:30. Als alles goed verloopt. Dan kunnen de tijden aangepast worden. Bij mooi weer kan het inloophuis meer gasten buiten ontvangen. Aan de haven kade van Medemblik zit je toch ook heel gezellig.

Ook 1: 1 contact blijft mogelijk. (Met een naaste). Dit kan in het inloophuis, of via de videochat, als mensen moeilijk kunnen reizen. Afstand speelt dan toch geen rol. Bezoekers komen uit heel West-Friesland en enkele zelfs daarbuiten. Tom en Tonia ‘We hopen dat alles weer snel bij het oude komt. Knuffelen en handen geven is er nog niet bij. De goede bedoelingen en een warm welkom in ieder wel’