GEMEENTE HOLLANDS KROON - “En waar mag dit dan bij?” Een dame hoort haar man aan de deur praten met het wijkteam en komt de gang in met een lege chipszak. Dat vraag ik me al heel lang af. Restafval of plastic?” 

De medewerker van HVC antwoordt resoluut: “Restafval. De chipszak bestaat uit samengesteld materiaal, kunststof en aluminium. De zakken zijn zo dun dat het niet van elkaar kan worden gescheiden en kan helaas dus ook niet worden gerecycled.”

De wijk in

Afgelopen maand is een team van medewerkers van HVC langs de deuren gegaan in Hollands Kroon. Deze actie ‘De wijk in’ sluit aan bij de introductie van de nieuwe bak voor plastic, blik en pak. Het team ging op 10, 13, 17 en 19 mei op pad in verschillende kernen en heeft 1.549 gesprekken gevoerd met inwoners. De gesprekken gingen over afval scheiden, wat er van het plastic, blik en pak gemaakt wordt en wat er allemaal in de nieuwe plasticbak mag. Het team vroeg ook naar de eerste ervaringen met de nieuwe plasticbak. “Nu u er toch bent”, was in veel gevallen het begin van een goed gesprek. Wethouder Theo Groot liep op woensdag 17 mei in Wieringerwerf mee om met mensen te praten over het belang van afval scheiden: “Vele positieve gesprekken heb ik aan de deur gehad. Ik heb gemerkt dat onze inwoners heel actief bezig zijn om hun afval te scheiden, mijn complimenten daarvoor!”