HOORN - Johnny de Mol en Sylvana Simons bezochten deze zomer het Westfries Museum. Sylvana werd als oud-inwoner van Hoorn voor programma ‘Waar is de Mol?’ verrast met een bezoek aan Hoorn en het Westfries Museum. Het leverde een enerverend gesprek voor de camera op tussen politica Sylvana en museumdirecteur Ad Geerdink over een nieuwe kijk op onze geschiedenis. ‘Waar is de Mol?’ wordt maandagavond 2 november om 21.30 uur uitgezonden op SBS6.

Sylvana als gast
Sylvana Simons groeide op in Hoorn in de jaren negentig. Ze betrad dan ook bekend terrein toen ze recentelijk opnieuw over de drempel van het museum stapte. Maar het perspectief van het museum op de Gouden Eeuw is inmiddels wel veranderd, merkten zij en Johnny de Mol toen ze in gesprek gingen met Ad Geerdink in de indrukwekkende schutterijzaal. Naast de vaste collectie bestaande uit kunstschatten en gebruiksvoorwerpen uit de 16e, 17e en 18e eeuw, belicht het museum namelijk ook de minder glanzende kant van de Gouden Eeuw. Zo maak je als bezoeker in de Blind Date-activiteit persoonlijk kennis met de zwarte bediende Tabo Jansz, die je vanaf een schilderij zijn waargebeurde geschiedenis toevertrouwt.

Verrijkend en aangrijpend
“Op dit werk uit 1729 is Tabo als bediende van de Hoornse regent Adriaan van Bredehoff te zien”, aldus Ad Geerdink. “Maar omdat hij ook voorkomt in het testament van Adriaan van Bredehoff en in andere officiële documenten, weten we dat hij na de dood van de regent een zelfstandig bestaan heeft weten op te bouwen. Hij begon zelfs een eigen tabakszaak in Oosthuizen. Hij kwam echter nooit helemaal los van zijn tragische lot als slaafgemaakte”, vertelt Ad Geerdink. Om het lot van Tabo en de vele andere slaafgemaakten in de Gouden Eeuw te belichten, maakte het Westfries Museum een vlog en een podcast. Daarnaast werd Tabo dus ook de eerste Blind Date-kandidaat. Bezoekers die de Blind Date boekten, reageerden verrast en soms ook ontroerd. Enkele reacties: “Wat zie je veel als je langere tijd naar een schilderij kijkt!” “Ik werd even op het verkeerde been gezet, maar het opende echt mijn ogen.” “Bijzonder om een inkijkje te krijgen in het leven van deze man.” “Verrijkend en aangrijpend!”

Verrassend inkijkje
Omdat Tabo in ‘Waar is de Mol’ als Blind Date-kandidaat wordt ontmaskerd, is deze Blind Date-editie nu afgerond. Het museum heeft echter al een ander historisch personage op het oog voor een nieuwe datingreeks. “Ook deze date zal een verrassende kijk op de geschiedenis bieden, je krijgt een ander verhaal dan je op het oog verwacht,” aldus Ad Geerdink. “Dat past bij het Westfries Museum: we zien het als onze taak om de spiegel van het verleden op te houden om het heden beter te kunnen duiden.” Hoe Hoorn en het museum in het programma ‘Waar is de Mol’ worden geportretteerd, is ook voor Ad Geerdink een vraag. “Ik zit maandag nieuwsgierig voor de televisie en laat mij op mijn beurt graag verrassen door de programmamakers.”

Uitzending ‘Waar is de Mol’, maandag 2 november, 21.30 uur, SBS6
Vlog: Tabo Janz, zwarte bediende in de Gouden Eeuw: www.wfm.nl/online
Podcast: De prinses heeft recent een Turkje gekocht: https://spoti.fi/2YLlsNE