HOORN - Verkeerslichten in Hoorn worden aangesloten op de provinciale verkeerscentrale in Hoofddorp. Zo wordt Hoorn beter bereikbaar en stroomt het verkeer beter door.

Ook Heerhugowaard wordt aangesloten op de provinciale verkeerscentrale in Hoofddorp. De provincie en de gemeenten zorgen zo voor een betere bereikbaarheid van de regio's. En auto's en het openbaar vervoer kunnen hierdoor in de stad beter doorrijden.

Nog dit jaar worden in Hoorn alle verkeerslichten op de Provinciale weg, de verbinding tussen de A7 en de N506 aangesloten op de provinciale verkeerscentrale. Daarnaast wordt onderzocht of ook de andere verkeerslichten in Hoorn kunnen worden aangesloten.

Samenwerking in de provincie

Woensdag 15 november hebben wethouder Samir Bashara van de gemeente Hoorn, wethouder Monique Stam van de gemeente Heerhugowaard en gedeputeerde Elisabeth Post (Mobiliteit) hiervoor een samenwerkingsovereenkomst ondertekend.

De verkeerscentrale kan nu volgens van te voren afgesproken scenario’s ingrijpen, bijvoorbeeld door de verkeerslichten op de belangrijke routes langer op groen te zetten. 'Ik vind het geweldig dat Hoorn en ook Heerhugowaard nu meedoen. Hoe meer gemeenten gebruik maken van dit soort slimme toepassingen, hoe beter de bereikbaarheid en doorstroming in Noord-Holland. Daar profiteren alle weggebruikers van', aldus gedeputeerde Post.

Sinds 2015 heeft de provincie Noord-Holland de verkeerslichten van diverse gemeenten aangesloten op de provinciale verkeerscentrale. Inmiddels wordt al samengewerkt met de gemeenten Haarlem, Heemstede, Hilversum, Gooise Meren, Zaanstad en Amsterdam. En op verschillende wegen worden de verkeerslichten real time gemonitord en gestuurd vanuit de provinciale verkeerscentrale in Hoofddorp.