ENKHUIZEN - Van zaterdag 19 tot en met zondag 27 oktober is het herfstvakantie en biedt het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen een gevarieerd programma voor het hele gezin. Tijdens deze gezellige periode genieten kinderen, ouders en grootouders van de diverse activiteiten. Bezoek de Oudhollandse kermis met verschillende gratis kermisattracties uit de jaren '20, bekijk de poppenkastvoorstelling Pittige Tijden en ga aan de slag met de leukste spelletjes en (knutsel)activiteiten.

Op de Oudhollandse kermis staan een zwanenzweefmolen, luchtschommel, carrousel en kop van Jut. Wil jij weten wat de toekomst brengt? Bezoek dan de waarzegsters in de waarzegwagon. Bij de kermisattracties vind je natuurlijk ook een suikerspin- en popcornkraam voor de lekkere trek. De Oudhollandse kermis is één groot feest. Heerlijk zweven in de zwanenzweefmolen, hoog, hoger, hoogst op een luchtschommel of vrolijk rondjes draaien in de carrousel. De kermis is net als het museum geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De kermisattracties zijn voor de bezoekers gratis toegankelijk; ook tijdens de Avondopenstelling op zaterdag 26 oktober kun je genieten van de Oudhollandse kermis. Voor meer informatie kun je terecht op www.zuiderzeemuseum.nl.

Voor ieder wat wils
Tijdens de herfstvakantie kruipen kinderen in de huid van een kind uit 1919. Ze draaien dan mee in een huishouden van vroeger en merken dat ze hiervan behoorlijk Vuile handjes krijgen. Wil je liever creatief aan de slag? Maak dan een klompbootje of pimp een klompje. Tijdens deze periode speel je in het Spelletjescafé dagelijks van 11.00 tot 17.00 uur bordspellen van vroeger en op doordeweekse dagen kijk je naar de speciale poppenkastvoorstelling Pittige Tijden (om 12.30, 14.00 en 15.30 uur). Deze grappige, interactieve poppenkastvoorstelling is voor alle leeftijden speciaal gemaakt voor het museum door de bekende poppenspeler Egon Adel van de Poppenkast op de Dam en is alleen nog te zien tijdens de herfstvakantie. Bewonder tevens in de weekenden van 19 en 20 en 26 en 27 oktober onze bewegende poppenkast jurk. Volg tijdens de gehele herfstvakantie een schrijf- en aardrijkskundeles van vroeger en ontdek hoe het er toen aan toeging op school. Kinderen mogen zich in het buitenmuseum verkleden als bewoners van Volendam en Marken rond 1900. Sla een (spring)touw en ontmoet de 'bewoners' van het buitenmuseum.


Over het Zuiderzeemuseum Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke dorpspanden uit dit gebied. Jong en oud komt hier in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten met een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design.

In 2019 ontving het museum van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland.