HOORN - In deze donkere maanden vinden veel mensen het fijn om de open haard aan te steken, of de houtkachel. Maar dit kan ook overlast veroorzaken. Met deze tips voorkomt u overlast.

Ongeveer 20 procent van de Nederlandse huishoudens verwarmt op (een deel van) het huis met een houtkachel. Dit kan bij verkeerd gebruik echter overlast voor uzelf en voor uw buren veroorzaken. Met een aantal simpele tips voorkomt u overlast.

Overlast

Het stoken van hout in een open haard of houtkachel kan luchtvervuiling veroorzaken. Houtrook kan daarmee naast geuroverlast en roetvlekken, ook gezondheidsproblemen opleveren. Mensen met een chronische longziekte zoals astma of COPD (chronische bronchitis en longemfyseem), hebben de meeste klachten door houtrook.

Praat met uw buren

Ervaart u overlast? Het beste is om het met uw buren te bespreken. Misschien zijn zij zich van geen kwaad bewust. Leg rustig uit waarom u last hebt van de rook. En wijs hen op onderstaande tips, waarmee zij de overlast kunnen beperken.

Goed hout stoken

Het blijkt dat veel mensen met een houtkachel wel op een verantwoorde manier willen stoken. Maar misschien is het niet helemaal bekend hoe dat moet.

Een aantal tips:

  1. Stook nooit geïmpregneerd of geverfd hout, daarbij komen zeer schadelijke stoffen vrij.
  2. Gebruik schoon hout dat goed gedroogd is. Vochtig hout verbrandt onvolledig, waardoor ongezonde stoffen vrijkomen.
  3. Verbrand het hout op hoge temperatuur en stapel het losjes, zodat er veel zuurstof bij kan. Zo kan het hout volledig verbranden.
  4. Brandbare blokken van geperst hout (houtkrullen en houtvezels) zonder toevoegingen zijn het minst schadelijk. Op nummer twee staat goed gedroogd haardhout.
  5. Laat het hout vanzelf uitbranden. Zo komen er het minst schadelijke stoffen in de lucht.
  6. Laat u schoorsteen of rookkanaal minstens een keer per jaar schoonmaken door een professionele schoorsteenveger.