ENKHUIZEN - Van 18 tot 24 augustus ligt de Halve Maen niet op haar vaste plaats in de haven van Hoorn. Het VOC-schip ligt dan in Enkhuizen in het kader van ‘De Ontdeckingh’. Een theaterspektakel over de twee grootste ontdekkingsreizigers van Enkhuizen en omstreken in de 16e eeuw. De Halve Maen is in deze periode elke dag van 12.00 tot 17.00 uur te bezoeken op een bijzondere locatie in de haven van Enkhuizen.

Enthousiaste gidsen vertellen tijdens een rondleiding aan boord indrukwekkende verhalen over het zeemansleven in de Gouden Eeuw. Ontdek wat een zeeman allemaal moest weten en wat er in zijn kist zat. Bekijk hoe de bemanning sliep en beleef de Gouden Eeuw met de haren in de wind. Museumschip de Halve Maen is het enige nagebouwde VOC-schip uit de 17e eeuw dat ook echt zeilt.

Bezoekersinformatie
De Halve Maen is te bezoeken tegenover Dijk 36 in Enkhuizen. Het schip is elke dag van 12.00 tot 17.00 uur toegankelijk voor publiek. De kosten zijn € 5 per persoon. Tickets kunnen bij het schip gekocht worden of via www.ontdeckingh.nl. Entree bij het schip kan alleen contant betaald worden. Museum- en kortingskaarten zijn in deze periode niet geldig. Bij veel belangstelling blijft de Halve Maen tot 2 september op deze exclusieve locatie in Enkhuizen. Kijk voor actuele informatie op de website www.halvemaenhoorn.nl of op www.facebook.com/halvemaenhoorn.

Varen met de Halve Maen
Meezeilen met de Halve Maen is een unieke beleving. Op vrijdagavond 24 augustus vaart de Halve Maen vanuit Enkhuizen. De bemanning verwacht de gasten om 17.15 uur bij de ligplaats van het schip. Eenmaal aan boord staat de koffie en thee klaar en vertelt de schipper alles over het reilen en zeilen. Onderweg mogen de bezoekers actief meezeilen en is er ook een mogelijkheid tot een stukje klimmen. De gids aan boord vertelt vol enthousiasme alles over de expeditie van schipper Hudson in 1609 en het leven aan boord in de zeventiende eeuw. Halverwege de tocht ontvangen de gasten een stevige 17e-eeuwse linzensoep en broodjes. Daarna zijn er drie rondes met een kleine snack (vis, kaas, chocolade) en een selectie drankjes gedurende de avond. Circa 21.30 uur is deze indrukwekkende tocht ten einde en meert de Halve Maen weer aan in Enkhuizen. Meevaren kost € 99 per persoon en tickets kunnen via de website of telefonisch worden gekocht.

Theaterlezing ‘De Verwonderingh’
Op maandagavond 20 augustus van 20.30 tot 22.00 uur geeft Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum, in het openluchttheater van ‘De Ontdeckingh’ een fascinerende theaterlezing over de Gouden Eeuw in West-Friesland. In een vliegende vaart neemt hij het publiek mee op een ontdekkingsreis door deze meest dynamische en enerverende periode uit de Westfriese geschiedenis. Aan de hand van topstukken uit het Westfries Museum deelt hij zijn verwondering over het doen en laten van onze voorouders in die fascinerende tijd. Daarbij zijn er spectaculaire animaties en 17e-eeuwse live muziek van het trio De Zoete Inval. Tickets kunnen via de website van ‘De Ontdeckingh’ gekocht worden en kosten € 17,50.