OPMEER/WOGNUM - Weggebruikers van de A.C. de Graafweg (N241) krijgen de komende 2 jaar te maken met grote wegafsluitingen. In die periode wordt de bestaande weg geheel vervangen door een nieuwe weg.


Het doorgaand autoverkeer tussen Verlaat en Wognum wordt dan omgeleid via de N239. Bestemmingsverkeer wordt lokaal omgeleid. De planning van de werkzaamheden is aangepast aan de grotere evenementen, zodat deze goed bereikbaar zijn.

Het vervangen van de bestaande weg gebeurt in delen. Dat betekent dat steeds een ander deel van de weg wordt afgesloten. Het eerste deel tussen Heerenweide en de Tramweg is afgesloten tussen 23 januari en 12 april 2023. Daarna volgt het deel Breestraat, tussen kruispunt Veken en kruispunt Pade. De afsluiting van de andere delen is zo gepland dat evenementen als Zomerpop in Hoogwoud en de Landbouwshow Opmeer op het moment dat ze plaatsvinden goed bereikbaar zijn. Dat geldt ook voor de Kerstshow van Tuincentrum de Boet.

Voorbereidingen voor nieuwe weg

De voorbereidingen voor het aanleggen van de nieuwe weg zijn in het najaar van 2021 gestart. Zoals het graven van nieuwe sloten, het verwijderen van bestaande fietspaden en het verleggen van de drinkwatertransportleiding van PWN. Ook is er een nieuwe rotonde gekomen bij de S-bocht bij de Tramweg te Wognum.

Verkeersveiligheid verbeteren

Met de herinrichting wil de provincie de verkeersveiligheid verbeteren en de doorstroming op de A.C. de Graafweg garanderen. Voor de veiligheid wordt de rijbaan verbreed van 6,10 naar 7,60 meter. Er komen minder in- en uitritten zodat auto’s en landbouwvoertuigen veiliger de weg kunnen op rijden. De scherpe S-bocht bij Wognum gaat uit de weg, waardoor deze voortaan rechtdoor loopt. Over het hele traject wordt het fietspad breder en ligt het verder van de weg af.

Meer informatie

Op de hoogte blijven van de werkzaamheden op de A.C. de Graafweg? Download dan de speciale A.C. de Graaf-app vanuit de AppStore of Google Play Store.