HOOGWOUD - Op zondag 15 september sluit Museumboerderij West-Frisia in Hoogwoud het seizoen af met een bijzondere dag. In en rond de sfeervolle stolpboerderij zijn deze dag meer dan 25 bijna vergeten ambachten te zien. Het gevarieerde programma vindt plaats tussen 11.00 en 16.00 uur. Op het erf staat dit keer een prachtige zweefmolen waarin kinderen gratis rondjes kunnen draaien. Uiteraard kan ook het museum, met daarin heel veel handgemaakte objecten, worden bezocht. En om in stijl te blijven is er gelegenheid om wat te drinken met daarbij echte ouderwetse West- Friese krentenmik.

Ook dit jaar kunnen bezoekers zien wat er allemaal komt kijken om iets te creëren. In vroegere tijden stond de praktische kant van een (gebruiks) voorwerp voorop. Waar dient het voor en wat is de zin? Gelukkig werd er ook vaak gekeken naar de uitvoering. Als een ambachtsman iets onder de knie had, wilde hij zich verder bekwamen door het mooier te maken. Op die manier werd de handvaardigheid en vakkennis verder ontwikkeld.

Pure ambachtelijkheid past uitstekend bij de Museumboerderij. Tijdens de bouw van een stolpboerderij werd alles met de hand gedaan. Sommige ambachten zijn ook nu nog van deze tijd, bijvoorbeeld rietdekken en metselen. Andere getoonde oude ambachten worden alleen nog toegepast als een meer luxe vorm van creëren. Want het kost heel veel tijd om hout te draaien, manden te vlechten, of hout te marmeren. Hoe het allemaal in zijn werk gaat wordt duidelijk gemaakt door enthousiaste en vakkundige mensen. Naast het draaien in de zweefmolen is er voor kinderen tijdens de Ambachtendag nog meer te doen. Zij kunnen worden geschminkt en de kalfjes van de buren bezoeken. Het motto van deze dag is dan ook: zien, doen en beleven! Het belooft weer een gezellige dag te worden aan de Koningspade.

De entree is 4,00 euro per persoon, kinderen tot 12 jaar en “Vrienden” van het museum hebben gratis toegang. De Museumboerderij staat aan de Koningspade 31, 1718 MP Hoogwoud en is tot en met 15 september nog te bezoeken van donderdag t/m zondag van 13.00 tot 16.30 uur. Na deze datum kunnen groepen (familie-uitstapje, schoolklassen, vriendinnendag) in overleg een bezoekje plannen. Voor meer informatie: 0226-351431