WESTWOUD - De stichting Old Grand-Dad Club Nederland (OGD) bestaat 50 jaar en heeft in het kader van dit jubileumjaar een nieuwe aangepaste zeilboot aan SailWise overhandigd. Deze stichting Sailwise bestaat ook 50 jaar en organiseert actieve watersportvakanties voor kinderen en volwassenen met een beperking. Na afloop van de regionale golfwedstrijd van de regio Noord-West op de Westfriese golfbaan in Westwoud is de zeilboot van het type Hansa aan Sailwise feestelijk overhandigd.

OGD steunt met name projecten op het gebied van sport, spel en beweging voor jongeren met een beperking. Sinds de oprichting zijn er inmiddels meer dan 120 clubs met een OGD afdeling met ruim 6.000 golfende grootvaders. Om donateurs te werven en te behouden organiseert de OGD jaarlijks golfwedstrijden waarbij de golfende grootvaders gestimuleerd worden om te doneren. In dit jubileumjaar heeft de OGD ervoor gekozen om enkele grotere projecten te steunen. De zeilboot voor SailWise is er daar een van.

SailWise is ontzettend blij met deze donatie, want de Enkhuizer stichting heeft voor haar rolstoeltoegankelijke watersporteiland Robinson Crusoe in de Loosdrechtse Plassen dringend behoefte aan een nieuwe Hansa zeilboot. Directeur Renske Rietbergen: “ De Hansa is een stabiele maar toch sportieve kleine zeilboot die erg geschikt is voor kinderen met een beperking. In deze boot kunnen de kinderen met twee personen zeilen. Ze zitten naast elkaar en kunnen vanaf die plek alle lijnen voor de zeilen en het roer bedienen. Kinderen die normaal gesproken gebruik maken van een rolstoel, kunnen vanuit hun rolstoel met een tillift in de zeilboot worden geplaatst. De stoeltjes bieden voldoende stabiliteit aan de kinderen en indien nodig kunnen ze nog steviger zitten door middel van speciale kussens en een hoofdsteun. Heel bijzonder aan deze boot is verder dat deze ook door middel van een joystick bestuurd kan worden met de kin of mond. Op deze manier kunnen zelfs kinderen die door hun beperking hun handen of armen niet kunnen gebruiken, toch zelfstandig met deze boot zeilen. De kinderen laten letterlijk en figuurlijk hun beperking achter op de steiger! “

Robinson Crusoe heeft vier Hansa boten, waarvan de oudste dringend vervangen moet worden. Jaarlijks komen veel scholen voor speciaal onderwijs naar het watersporteiland om hun kinderen te laten kennismaken met de watersport en hun grenzen te laten verleggen op het water.

Na afloop van de regionale golfwedstrijd, waaraan meer dan tachtig opa’s deelnamen, mocht Ton Hertog, golfende grootvader en bedenker van de naam van de boot, de naam Dolfijn onthullen. “Hij staat voor vriendschap, vrij bewegen, je ontwikkelen en met plezier het water op. Dol fijn dus!”.