MEDEMBLIK - Een groot spandoek met ‘gereserveerd voor starters’ erop. Dat hebben de Westfriese CDA-jongeren in het weiland tegenover de ambulancepost in Wognum neergezet. Bedoeld om een statement te maken: er moeten meer betaalbare woningen gebouwd worden voor starters in de regio.

Er zijn plannen van een projectontwikkelaar om aan de rand van Wognum betaalbare woningen te realiseren. Hier is ruimte om een mooie nieuwe woonwijk ‘De Commandeur’ te realiseren met voldoende betaalbare woningen voor jongeren. Of die woningen er ook echt gaan komen, is aan de politiek. Het concretiseren van dit plan gaat moeizaam, terwijl goedkope woningen heel erg nodig zijn in Wognum. De jongeren van het CDJA roepen met hun actie de politiek op nu echt haast te maken met het bouwen van huizen voor starters.

Voorzitter van het CDJA Westfriesland, Marina van Eijk: “Dit probleem speelt zich niet alleen af in Wognum, maar in heel Westfriesland. Het is enorm frustrerend voor de jongeren die nog thuis wonen en graag willen starten op de woningmarkt. Er staan bijna geen betaalbare huizen te koop, en als er iets te koop staat word je ver overboden. Het is echt belangrijk dat er nu heel snel gebouwd gaat worden.”

Jelle Beemsterboer, regiokandidaat voor de Tweede Kamer, erkent dit probleem: “Ik spreek veel starters die echt hoognodig de deur uit willen bij hun ouders. Mensen die graag samen willen gaan wonen, maar tot na hun 30’ste geen woning kunnen krijgen bijvoorbeeld. Of jongeren die op zichzelf willen gaan wonen, maar die te weinig verdienen voor een starterswoning en lang moeten wachten op een sociale huurwoning. Dit probleem moeten we echt oplossen. Ik wil me in de Tweede Kamer inzetten voor meer en snellere woningbouw, zeker ook hier in Westfriesland”

Harmen Krul, jongerenkandidaat voor de Tweede Kamer, voegt daar nog aan toe: “En dat terwijl jongeren van tegenwoordig veelal al met 1-0 achterstaan. Ik noem het de giftige cocktail waardoor jongeren worden getroffen: Je gaat studeren en loopt een studieschuld op. Daarna wil je aan het werk, maar je kunt geen vaste baan vinden. Jongeren hollen van traineeship naar traineeship, zonder enige vastigheid. Probeer dan met dat flexibele contract nog maar eens een betaalbare woning te vinden... Dit maakt het verschrikkelijk moeilijk om een toekomst op te bouwen.”

Met deze actie proberen de jongeren van het CDJA nogmaals de aandacht te vestigen op het grote woningprobleem. Het CDA geeft aan de jongeren bij deze actie te steunen en gaat zich inzetten om het ook politiek mogelijk te maken. Het CDA wil nu echt werk maken van de versnelling van de woningbouw en wil dat minimaal 25% van alle nieuwbouwwoningen wordt toegewezen aan startende jongeren.