HOORN - Het besluit van Premier Mark Rutte om de bestaande maatregelen te verlengen tot 20 mei heeft ook gevolgen voor musea. Dit leidt tot gemengde gevoelens bij de directeur van de Museumstoomtram: het geeft lucht, maar ook financiële onzekerheid.

"De situatie is knap lastig", vertelt René van den Broeke, directeur van Museumstoomtram Hoorn. Met de persconferentie vers in het geheugen vertelt hij hoe hij de toekomst voor zich ziet.

De afgelopen tijd heeft het museum geprobeerd een plan te schrijven hoe zij de anderhalve meter afstand tussen bezoekers kunnen waarborgen, vertelt Van den Broeke, maar dat blijkt een uitdaging. "Hoe houd je in die situatie de reisbeleving in stand en haal je evengoed je verdienste uit de rit. Dat is een moeilijk balans."

De plannen waren nog niet afgerond en het bericht dat de maatregelen verlengd worden, geeft de museumdirecteur dan ook wat lucht.

Kosten en baten
Van den Broeke vertelt voorzichtig hoe het er voor staat. "Met heel veel slagen om de arm, maar ik denk dat het er op neer komt dat wij een derde van de bezoekers moeten verspreiden over de trein." De grootste zorg is of dit voldoende rendement oplevert om door te kunnen blijven rijden. "Het is nog de vraag of dat gaat lukken. Het rijdend houden van de Museumstoomtram vraagt veel van ons: het is arbeidsintensief en het brengt hoge kosten met zich mee." Wel blijft hij positief. "We willen heel graag weer rijden, dat hoort bij ons, maar de manier waarop en hoe we dat organiseren daar moet nog flink over gediscussieerd worden."


Het museum verkeert op korte termijn niet in financiële nood. Maar de directeur maakt zich wel zorgen, aangezien het museum voor een groot deel van de inkomsten afhankelijk is van bezoekers. "Als wij vanaf 1 juni weer open mogen kunnen wij nog wat opbouwen om de winter door te komen, maar als wij ons tweede hoogseizoen in augustus mislopen dan wordt het wel problematisch." Hij blijft hoopvol: "Juist daarom moeten we nu kijken hoe we overeind kunnen blijven. Wij geloven dat wij iets moois te bieden hebben, maar het zijn moeilijke tijden en dat vraagt veel creativiteit."