STEDE BROEC - Tijdens een bezoek aan volkssterrenwacht Orion wordt publiek, zowel jeugd als volwassenen, meegenomen op een boeiende reis door het heelal.

In de expositieruimte wordt door vrijwilligers van Orion informatie gegeven over onderwerpen als sterrenkunde, ruimtevaart en geologie; er zijn o.a. schaalmodellen met betrekking op sterrenkunde en ruimtevaart, meteorieten, mineralen en fossielen (o.a. eieren en voetafdrukken van een dino) te zien; ook wordt er aandacht gegeven aan actuele gebeurtenissen van deze onderwerpen. Er kan ook door microscopen gekeken worden naar mineralen. Op een laagdrempelige en speelse manier worden natuurkundige proefjes gedaan en uitleg gegeven over o.a. de breking van het licht d.m.v. prisma’s en lenzen, over statische elektriciteit en magnetisme.

Een aantal keren per jaar worden in de expositieruimte aanpassingen gedaan, zodat een bezoek elke keer weer anders is; er wordt ingespeeld op actuele gebeurtenissen op het gebied van de sterrenkunde en ruimtevaart.

Het is uiteraard leuk om de sterrenwacht te bezoeken bij een heldere hemel ’s avonds om naar o.a.de maan en planeten te kijken, maar ook overdag is er genoeg te zien en te beleven bij Orion; publiek is van harte welkom op elke 2e en 4e zondag van de maand van 14 – 17 uur (er hoeft niet van te voren te worden aangemeld. De toegang is gratis; een vrijwillige financiele bijdrage is uiteraard van harte welkom).

In de planetariumruimte worden doorlopend korte presentaties over sterrenkunde en ruimtevaart gegeven en er worden korte filmpjes vertoond over deze onderwerpen en de sterrenhemel met de maan, planeten en sterrenbeelden.


Op zondag 28 november en op zondag 12 dec. worden om 15.00 uur de fulldome film " Op zoek naar de chocoladeplaneet" en om 16.00 uur de film 'Dinosaurs ad dusk' vertoond ( info over deze films op www.volksterrenwachtorion.nl onder films). Deze films worden op een bolvormig scherm geprojecteerd; elke film duurt ongeveer veertig minuten en is Nederlands ingesproken. Deze films zijn leuk en leerzaam zowel voor jeugd als volwassenen. Entree is € 5,-- per persoon; kinderen tot twaalf jaar betalen € 3,-- p.p. Wel aanmelden van te voren via pr@volkssterrenwachtorion.nl .

Volkssterrenwacht Orion is te vinden op Veilingweg 21B (in het natuur/recreatiegebied het Streekbos in het Streekbos Paviljoen op de 1e verdieping), 1611 BN Bovenkarspel.