SCHAGEN - Van 6 april tot en met 6 mei 2018 is iedereen weer van harte welkom om te genieten van velden vol prachtige tulpen en andere bolgewassen, zover het oog reikt. Ontdek het mooie buitengebied van Schagen en doe mee aan de vele activiteiten langs de routes. Kom tot rust in de kleurrijke bloemenzee in de polder.

En vergeet tussendoor vooral niet om even af te stappen!
Voel de lente, ga er op uit, stap op de fiets het voorjaar in. Trap de 40 kilometer route langs de geurende bloemenpracht, ontelbare bloeiende tulpen, narcissen en andere bolbloemen. Fiets over een gedeelte van de etappe dwars over het boerenbollenland.

U komt langs een prachtige oude korenmolen. Het bosrijke landgoed Wildrijk, bekend om haar wilde hyacinten, ligt ook op de route. Bij de start of tussendoor kunt u de gratis te bezoeken kunstexpositie in BolleNoord even aandoen. En Land van Fluwel, een educatief en speels attractieparkje waar alles over de geschiedenis van de tulp wordt uitgelegd is zeker een bezoek waard!

Stichting Bloeiend Zijpe zet zich met behulp van meer dan 200 vrijwilligers in om de polder Zijpe, gemeente Schagen, als mooiste Bollenstreek van Nederland op de kaart te zetten en iedereen hiermee op een laagdrempelige, pure manier mee kennis te laten maken. Eens per jaar stellen de bloembollentelers hun landerijen open voor de nieuwsgierige burger en kan de burger wandelen en fietsen dwars door de bloeiende velden tijdens het evenement Bloeiend Zijpe.

Zondag 29 april 2018
Deelnemers starten tussen 09.00 en 12.30 uur vanaf 4 verschillende startpunten. U kunt fietsen tot vijf uur ‘s middags, in het grootste aaneengesloten bloembollengebied ter wereld!

Een grote groep vrijwilligers verzorgt ieder jaar deze prachtige fietstocht. Ieder jaar is de fietsroute anders. Alleen op deze Bloeiend Zijpe fietsdag geven de bloembollenkwekers in Zijpe, gemeente Schagen, toestemming om een gedeelte van de etappes dwars over hun boerenbollenland te mogen fietsen. De overige etappes gaan over de openbare weg langs de bollenvelden.

Start- & finishplaatsen:

  • Agrarisch Business Centrum BolleNoord, Groteweg 9, 1756 CK ‘t Zand
  • Eetcafé Rondom Gelukkig, Grote Sloot 351, 1751 LD Schagerbrug (Oplaadpunt voor electrische fietsen).
  • Eetcafé Halfweg, Burgerweg 9, 1754 KC Burgerbrug
  • Wildrijk van Landschap Noord-Holland, kruising Belkmerweg - Zeeweg in Sint Maartenszee. (Auto met fietsendrager kan geparkeerd worden achter Zeeweg 39-85, 1753 BB Sint Maartenszee = gratis openbaar parkeerterrein)

Kosten deelname: € 5,- per persoon (tot 12 jaar € 2,50). Deze prijs is inclusief een kleine versnapering onderweg en een leuke attentie na afloop. Voorinschrijving is niet noodzakelijk. Er is geen deelnemerslimiet. Meer informatie kunt u nalezen op de website: www.bloeiendzijpe.nl.

De wereldunieke Bloeiend Zijpe wandeltocht wordt gehouden op zondag 6 mei
Groter dan de Keukenhof met de Bollenstreek Lisse en lieflijker dan Flevoland. Samen met de Anna Paulowna polder en Koegras polder vormt de oude gemeente Zijpe ( gemeente Schagen) het grootst aaneengesloten bollenareaal ter wereld.

Keuze uit vijf verschillende routes
De inmiddels beroemde wandeltochten zijn dé wandelbestemming voor een energieboost. Je komt er los van je agenda, van tijdsdruk en stress. De kleurige bloemenvelden en de ruimte maken je hoofd leeg en geven je al wandelend nieuwe energie. Het belooft weer een unieke kleurige en geurige beleving worden.

Zondag 6 mei kan je grenzeloos genieten van de mooiste tulpenvelden van de wereld. Met twee van de afstanden kom je bovendien langs het Wildrijk. In het kleine bos is de bodem zover je kunt kijken bedekt met een blauw tapijt van wilde hyacinten. Hier en daar zijn schakeringen van roze en wit, afgewisseld met het frisse groen van jonge varens.

Vijf verschillende afstanden zijn dit jaar weer uitgezet, het zijn stuk voor stuk unieke tochten, dwars door de kleurrijke bloeiende velden, waarbij ruim 50 bloembollentelers hun velden open stellen voor de bezoekers. De wandeltocht gaat voor 90% over het boerenbollenland van de kweker. Allerlei plekjes, waar je normaal gesproken niet mag of kan komen zijn dan te bewandelen. Hiervoor worden bruggen gelegd voor deze ene dag, zodat er van veld naar veld gelopen kan worden. Nu nog kiezen of je de korte of de lange route gaat nemen!

Ook aan de jonge wandelaars is gedacht. Bij de 7,5 en 8 km is er een puzzeltocht, heel veel vragen staan op borden langs de route. Je krijgt een pen met het logo van Bloeiend Zijpe om de vragen te beantwoorden, die pen mag je natuurlijk houden! Onder de ingeleverde antwoorden wordt een bioscoopbon verloot. En dat allemaal door en in de grootste en mooiste tulpenvelden!

De wandelingen van Bloeiend Zijpe zijn mogelijk gemaakt door heel veel vrijwilligers.

Er zijn twee verschillende startlocaties, afhankelijk van de gewenste wandelafstand!

8, 15 en 30 km vanaf:
Land van Fluwel
Belkmerweg 65
1753 GD Sint Maartenszee

7½ en 20 km vanaf:
Camping de Nollen
Westerweg 8
1759 JD Callantsoog