ENKHUIZEN - Feestelijke opening nieuwe vaste tentoonstelling Zuiderzeemuseum: Zee vol verhalen. Op donderdag 13 februari vond de opening plaats van de boeiende en interactieve tentoonstelling Zee vol verhalen, de nieuwe vaste tentoonstelling van het Zuiderzeemuseum. Tijdens het feestelijke programma gaf spreker Herman Pleij antwoord op de stelling: Maken binnenzeeën binnenvetters? Historica en schrijfster Eva Vriend sprak tijdens de opening over de Zuiderzeehistorie, die zo bepalend is geweest voor de identiteit van de bevolking rondom het IJsselmeer. En ook de kinderen van de klankbordgroep vervulden een belangrijke rol: zij doken in een zee van ballonnen om de tentoonstelling officieel te openen en vervolgens te bezoeken. Vanaf 14 februari is het binnenmuseum dagelijks geopend voor het publiek.

Volgens Pleij, emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde, zijn Zuiderzeeërs wel degelijk binnenvetters. “Het is een nalatenschap, die iedereen met zich meedraagt die dit heeft beleefd. Het is mentaal goed, dat niet in je genen zit, maar je aanmaakt om een identiteit te creëren. Dat eigengereide, dat directe is nog steeds erg herkenbaar in de bevolking rondom de Zuiderzee, dat nu het IJsselmeer is. De tentoonstelling Zee vol verhalen brengt de verhalen verbluffend in beeld, die vertellen hoe het werkelijke leven verliep na de ervaring van de mensen die het meemaakte.” Museumdirecteur Stephan Warnik is super trots op de nieuwe tentoonstelling in het binnenmuseum en de geheel vernieuwde entree met winkel en horecagelegenheid. “De Zuiderzee leeft voort! De verhalen over de Zuiderzee komen tot leven en worden op een eigentijdse en frisse, moderne manier gepresenteerd.”

Zee vol verhalen
De meer dan zeshonderd objecten in de tentoonstelling komen tot leven door de verhalen van de inwoners zelf. Maak kennis met zowel de voormalige als huidige bewoners uit de Zuiderzeeregio, die vertellen over hun dagelijkse leven, werk, kleding, huizen en vrijetijdsbesteding. Over hun gebruiken en hun feesten van toen én nu. En over hun eeuwige strijd tegen het water én de aanleg van de dijk die alles veranderde: de Afsluitdijk. Duik in de verhalen over het leven aan de voormalige Zuiderzee! Ter ere van de nieuwe tentoonstelling vinden er in de week na de opening verschillende leuke en spannende activiteiten plaats voor jong en oud.

Boek Eva Vriend ‘Eens ging de zee hier tekeer’
Tegelijkertijd met de opening van de tentoonstelling verschijnt het boek ‘Eens ging de zee hier tekeer’ van Eva Vriend (uitgeverij Atlas Contact), dat mede mogelijk is gemaakt door de Vereniging Vrienden van het Zuiderzeemuseum, het Dijk- en waterfonds van Waterschap Zuiderzeeland en het Prins Bernhard Cultuurfonds. In 1932 sloot de Afsluitdijk de Zuiderzee af van de Waddenzee en werd het IJsselmeer. In haar boek vertelt Eva Vriend aan de hand van de levensgeschiedenissen van vier Zuiderzeefamilies wat zo’n ingrijpende verandering betekent voor de cultuur, de identiteit en de toekomstdromen van mensen’ tot op de dag van vandaag. Ook in de tentoonstelling komt een aantal verhalen uit haar boek terug.

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke dorpspanden uit dit gebied. Jong en oud komt hier in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten met een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design.

In 2019 ontving het museum van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland. Lonely Planet heeft het Zuiderzeemuseum opgenomen als ‘Top choice’ in haar internationale reisgids Best in travel 2020.