AARTSWOUD - Op zondag 26 mei wordt in het Rundveemuseum een nieuwe tentoonstelling geopend met als titel “Alles uit de kast voor een kalf, van bulloper tot IVF”. André Helder, verbonden aan het Nationaal Veeteeltmuseum, zal om 13.30 uur de openingshandeling verrichten. De expositie is tot en met 15 september te bekijken op woensdag, zaterdag en zondagmiddag tussen 13.00-16.30 uur.

De veranderingen in de fokkerij staan centraal binnen deze expositie. Het onderwerp sluit aan bij de kudde zeldzame oud-Nederlandse koeienrassen van het museum. Hoofddoel van het museum is deze soorten in stand te houden. De oude rassen zijn nog heel weinig te zien vanwege de massale overstap naar Fries-Hollandse en vervolgens naar Holstein- Frisian koeien. Uiteraard loopt er In het weiland achter het museum wel een Fries-Hollandse koe. Het verhaal in de potstal begint met de bulloper en daaropvolgend de oprichting van de K I. De selectie van de stieren en de toenemende technologieën om meer invloed te hebben op ziektes, melkopbrengst en vetgehalte zijn van grote invloed op de veestapel. Nieuwe technieken als IVF, ISCI en het repareren van DNA worden duidelijk gemaakt. Er wordt een aantal filmpjes getoond met o.a. de geboorte van een kalf. Mede dankzij de medewerking van het Nationaal Veeteelt Museum is er een groot aantal, soms raadselachtige en unieke voorwerpen te zien. Door de duidelijke opstelling is deze expositie leuk en interessant voor ouders én kinderen.


Het Rundveemuseum Aat Grootes is te vinden aan de Schoolstraat 43 in Aartswoud. De entree bedraagt €3,50, kinderen vanaf 4 tot 12 jaar betalen €1,50. Vrienden van het museum hebben vrij toegang.

Voor meer informatie: www.rundveemuseum.nl.