MEDEMBLIK - Leven met kanker is zwaar, ook voor je dierbaren. Om te even te ontsnappen aan de harde werkelijkheid en nieuwe energie op te doen organiseert Stichting VaarKracht nu al bijna tien jaar vaartochten. Kankerpatiënten en hun naasten kunnen genieten van een dag op het water waar hun zorgen voor even overboord gaan en je “even een moment geen kankerpatiënt” te voelen.

Op zaterdag 18 juni kunnen circa zes gezelschappen meevaren op een van de zeiljachten die gereed liggen in het Regatta Center Medemblik.
Na een paar uurtjes varen is er een lunchpauze met rondleiding in het Stoomgemaal. Daarna gaan de zeiljachten nog even het IJsselmeer op.
De nazit is rond 16.30uur in het Regatta Center Medemblik.

De zorgen aan de wal laten en even uit de ziekenhuiscarrousel. Dat is het doel van de (kosteloze) vaartochten die Stichting VaarKracht in heel Nederland organiseert. Kosteloos voor de deelnemers, want gesponsord door vele bedrijven.

VaarKracht is opgericht door Robert Rust en Lieke Idsinga. Als gezin weten zij wat kankerpatiënten en hun naasten doormaken. Ook hun gezin werd getroffen door kanker en zij ervaarden dat een dagje weg, even de zinnen verzetten, zoveel kan betekenen. “Wij varen zelf graag. Water heeft iets, je vergeet al snel je zorgen en de stress.” In de vele havens die zij aandeden zagen ze schepen regelmatig doelloos liggen. Ze benaderden de schippers die om niet hun schip ter beschikking stellen voor een vaartocht.

Vrijwilligers
Inmiddels telt Stichting VaarKracht zo’n 300 schippers die belangeloos betrokken zijn en daarnaast nog zo’n 100 actieve vrijwilligers. Zij zorgen voor de ontvangst in de havens, de begeleiding en nemen alle zorgen uit handen; van catering tot aan invulling van de vaartocht. Een groep vrijwilligers in de regio Huizen vormt het KantoorTeam. Zij adviseren en ondersteunen de vrijwilligers in het land, onderhouden de contacten met de watersport en sponsoren. Ook verzorgen zij aanmelding van gasten.

In het vaarseizoen 2019 trakteerden ze meer dan 1500 mensen op een vaardag. Nu de meeste coronabeperkingen weer zijn opgeheven staat het team van VaarKracht weer klaar met een uitgebreid vaarprogramma voor 2022.

Mee met een vaartocht?
Weet u iemand of bent u betrokken bij iemand die kanker heeft en die u een dagje op het water gunt? Meldt u aan via de website www.vaarkracht.nl.

Samen met VaarKracht
VaarKracht zoekt contact met personen en organisaties die iets met waterport hebben en VaarKracht als goede doel willen omarmen.