ENKHUIZEN - Voor de tweede keer organiseert het Zuiderzeemuseum in samenwerking met de Enkhuizer Winkeliersvereniging de etalagewedstrijd Licht in Enkhuizen. De deelnemende winkeliers strijden om de prijs voor de mooist verlichte etalage van de stad. Bezoekers van de stad kunnen van zaterdag 7 december tot en met woensdag 18 december stemmen op hun favoriet en maken daarmee kans op één van de vele prijzen die ter beschikking zijn gesteld door de winkeliers.

Licht in Enkhuizen
Voor de etalagewedstrijd Licht in Enkhuizen versieren de deelnemende winkeliers hun etalage met licht, geïnspireerd door het evenement Zuiderzeelicht van het Zuiderzeemuseum. Bezoekers aan de stad stemmen vervolgens op de mooist verlichte etalage door deze te fotograferen en te delen op Facebook of Instagram met de hashtag #lichtinenkhuizen. Of zij vullen een stemformulier in bij de deelnemende winkels.

Onder de stemmers worden naast een VIP-arrangement Zuiderzeelicht ook door winkeliers beschikbaar gestelde prijzen verloot. De uitslag wordt donderdag 19 december bekendgemaakt. De etalages zijn te bewonderen tot en met zaterdag 5 januari 2019. Naast de stemmen van het publiek buigt ook een jury zich over de verlichte etalages.

De deelnemende ondernemers
Het Coffy Huys, Tierlantijn Wonen, De Wit Beeld Geluid Witgoed & Muziek, Jellie's Fashion Enkhuizen, Bloem en Plant, Winkel Bakkerij Rood, Beauty Salon Divera, Bewust winkelen, De Sprong mode, Fifth Avenue Fashion, La Vie en Rose, Slijterij de Dijk, de Graaff van Enckhuysen, Lingerie Marijke, Oogwereld van der Klei, Zusje van Tierlantijn, De vergulde Vijzel, Linda Mode-Accessoires nemen deel aan de etalagewedstrijd. Ze zijn herkenbaar aan de poster Licht in Enkhuizen in hun etalage.

Enkhuizen in het licht
De wedstrijd wordt georganiseerd in de decembermaand waarin Enkhuizen bol staat van de sfeervolle evenementen. Naast de etalagewedstrijd is er de winteropenstelling van Sprookjeswonderland, op zaterdag 14 december Enkhuizen bij Kaarslicht, op 20 december de kerstmarkt in de Westerstraat en van 21 december tot en met 5 januari organiseert het Zuiderzeemuseum het evenement Zuiderzeelicht.

Zuiderzeelicht
Na het grote succes van voorgaande jaren vindt deze winter de derde editie van Zuiderzeelicht plaats. Het spannende volksverhaal 'De Scheepskapitein van Enkhuizen' is speciaal voor het Zuiderzeemuseum bewerkt door scenarioschrijver Barbara Jurgens en wordt door niemand minder dan acteur en regisseur Frank Lammers verteld. Met de Halve Maen - het 17e eeuwse replica schip - als decorstuk komt deze eeuwenoude Zuiderzeelegende via Zuiderzeelicht tot leven via licht, beeld en geluid. Het evenement is te bezoeken van zaterdag 21 december 2019 t/m zondag 5 januari 2020 tussen 17.00 en 21.00 uur, met uitzondering van 24, 25 en 31 december. De route duurt circa 60 minuten. Het evenement is alleen toegankelijk voor bezoekers met een online ticket met persoonlijke starttijd tussen 17.00 en 21.00 uur. Reserveren kan via de website, ook met een Museumkaart of BankGiro Loterij VIP-kaart.

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke dorpspanden uit dit gebied. Jong en oud komt hier in aanraking met de Zuiderzeecultuur. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design.

In 2019 ontving het museum van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland. Lonely Planet heeft het Zuiderzeemuseum opgenomen als 'Top choice' in haar internationale reisgids Best in travel 2020.