ENKHUIZEN - Vandaag is het officiële startsein gegeven voor de bouw van nieuwe onderzoeksfaciliteiten in Enkhuizen. Deze faciliteiten zijn essentieel voor de verdere ontwikkeling van nieuwe groenterassen en dragen bij aan het wereldwijde aanbod van gezonde en gevarieerde groenten. Verwacht wordt dat de eerste planten eind 2024 geplant kunnen worden.

Andreas Sewing, Chief Scientific Officer en Dirk Neelis, Chief Financial Officer van Enza Zaden onthulden het bouwbord en gaven hiermee het startsein voor de nieuwbouw. Andreas: "De nieuwbouw is onderdeel van de bredere planvorming voor de locatie Enkhuizen.

Met de groeiende wereldbevolking en het veranderende klimaat, is er een voortdurende vraag naar verbeterde groenterassen die bijvoorbeeld hogere opbrengsten geven, resistent zijn tegen ziektes of bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden. De bouw van state of the art onderzoeksfaciliteiten ondersteunt Enza Zaden in de ontwikkeling van deze gewassen."

De nieuwbouw omvat de bouw van een 1 hectare grote kas, een bedrijfsgebouw, een technische ruimte en een energiecentrum. De faciliteiten zullen met name gebruikt worden voor de ontwikkeling van nieuwe komkommerrassen. In het ontwerp is rekening gehouden met diverse aspecten zoals duurzaamheid en het welzijn en vitaliteit van medewerkers.

Oog voor duurzaamheid
Het ontwerp is modulair opgezet, waardoor het eenvoudig aan te passen is aan toekomstige uitbreidingen en duurzaamheidsinitiatieven. De nieuwbouw voorziet in 936 zonnepanelen, die stroom leveren aan zowel de nieuwe als de bestaande faciliteiten in Enkhuizen, en het hemelwater wordt opgevangen en opgeslagen in een gietwaterbassin. Na zuivering wordt dit gebruikt voor de teelt.