WOGNUM - Het Molenbad ziet er verzorgt en vredig uit maar eens per jaar houden de vrijwilligers hun hart vast, namelijk tijdens de kermis Nibbixwoud. Ieder jaar nemen kermisgangers stiekem een duik. Maar na de duizenden euro's schade van vorig jaar, komt er een einde aan de nachtelijke zwemtraditie.

"Eigenlijk heeft het al nooit gekund, 's nachts zwemmen," zegt Jos Oostenbrink, voorzitter van het Molenbad. Na de vernielingen van afgelopen jaar, is de maat vol. Kunstgras werd kapot getrokken, de badmeesterstoel is vernield en jongeren wisten het te presteren om met een picknicktafel van de glijbaan af te gaan. "Nachtzwemmen gebeurt al jaren", aldus badjuf Mandy. "Maar blijf van iemand anders zijn spullen gewoon af."

Het zwembad heeft zeer beperkte financiële middelen en kan eigenlijk alleen bestaan dankzij de inzet van veel vrijwilligers. Veel kinderen krijgen er zwemles en ook basisschoolleerlingen zwemmen wekelijks in het bad.

Jos maakt zich vooral ook zorgen om de veiligheid: "We willen niet geconfronteerd worden met de gevolgen als één of meerdere bezoekers iets overkomt." Hij benoemt als voorbeeld het incident van afgelopen week waarbij een 29-jarige man in een zwembad in Gelderland om het leven kwam omdat hij 's nachts was gaan zwemmen en daarbij onder het afdekzeil terechtkwam.

Maatregelen
In overleg met de gemeente zijn er afspraken gemaakt over de inzet van toezichthouders en politie. De camerabewaking op en rond het zwembadterrein is uitgebreid en verbeterd met speciale nachtcamera’s.

Het is voor de vele vrijwilligers frustrerend om te zien dat het zwembad, waar zij zoveel vrije tijd in steken, zo wordt vernield. Jos hoopt dan ook dat men gehoor geeft aan hun boodschap: "Blijf tijdens de kermis op het kermisterrein en kom zwemmen binnen de openingstijden."