BENNINGBROEK - Café de Roode Leeuw beleeft deze week haar laatste dagen. Het café, dat dateert uit 1567, moet noodgedwongen de deuren sluiten eind deze maand. De eigenaren, Bob en Jantien Dekker, gaan met pensioen en een nieuwe koper is niet gevonden. "Het is gewoon sneu voor heel West-Friesland en vooral voor de plaatselijke bevolking", vindt Bob Dekker.

De Roode Leeuw is sinds achttien jaar in handen van Bob en Jantien. Ze zijn er gek mee en voor Jantien voelt het als hun huiskamer. "We wonen hierboven, maar we zijn eigenlijk altijd in het café. Hier is alles."

De meeste Benningbroekers zijn er wel een keer in hun leven geweest. Er worden familiefeesten gevierd en ook bruiloften en partijen. Voor velen is het een vast plek om samen te komen. Zo is de donderdagavond vaste prik voor de lokale biljartclub. Ze komen er zeker al vijftig jaar. "Het is wel heel jammer dat het dicht gaat", laat een vast lid van de biljartclub weten. "Vooral het fietstochtje hiernaartoe zal ik missen."

"Mijn hart huilt"
Dat het café eind deze maand dichtgaat, gaat het echtpaar aan het hart. "De beslissing is genomen, maar mijn hart huilt", laat Bob weten. Hij en Jantien hebben hun best gedaan een opvolger te vinden, maar dat bleek onmogelijk. "Kopers moeten zelf 60 procent van de aankoopsom meebrengen naar de bank", vertelt Bob. "Dat kan eigenlijk niemand opbrengen."

Het café wordt nu omgebouwd tot woonhuizen. Bob en Jantien laten hun koppies niet hangen en maken er het beste van deze laatste dagen. "We gaan nog even genieten en kijken uit naar onze rust. En we nemen de herinneringen van hier mee."