HOOGKARSPEL - Op 2 maart 2021 hebben de wethouders Yvonne Roos-Bakker en Jeroen Broeders de eerste boom geplant voor het bospark in Hoogkarspel. Het park grenst aan de nieuwe woonwijk Reigersborg Zuid.

Het bospark wordt een plek met veel groen waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten en waar volop ruimte is voor natuurbeleving en bewegen. Het vormt een groene buffer tussen de woningen in Reigersborg Zuid en de provinciale weg N307.

Initiatief bewoners
Het bospark is een initiatief van inwoners. Tijdens de bewonersavonden van het project Vitale dorpen bespraken inwoners hun wensen voor de invulling de groene buffer; een strook grond van ongeveer 3,8 ha die beschikbaar voor groen met daarin 3 bouwkavels. Een aantal inwoners gingen hiermee aan de slag in de alliantiegroep Dorpspark Hoogkarspel.

Plek voor ontmoeten en bewegen
De wens van deze inwoners is daar een plek te realiseren waar men elkaar kan ontmoeten, de natuur kan beleven en kan bewegen. Zij maakten een maquette voor een bospark verdeelt in ruimten om te spelen, te klimmen en te wandelen en met verschillende soorten begroeiing. In opdracht van de gemeente heeft een ontwerpbureau aan de hand van de wensen van de inwonersgroep een plan gemaakt.

Wethouder Yvonne Roos-Bakker is heel blij met de creatieve ideeën van de bewoners. “Het nieuwe bospark is een hele mooie invulling voor de plek die wij bestemd hebben voor groen. Reigersborg Zuid wordt zo een prachtige wijk waar men kan met plezier kan wonen én recreëren.”

Thema’s
Wethouder Broeders vertelt enthousiast over de indeling van het bospark. “We hebben echt samen met de bewonersgroep nagedacht over de inrichting van het bospark. Er komen dichte gedeeltes met bomen en heesters en open gedeeltes met elk een eigen thema. Zo is er een deel met bolbloemen, een klim- en speelweide, een insectvriendelijke bloemenweide, een gedeelte met natte vegetatie en een weide met fruitbomen. En midden in het park komt een grasheuvel met zicht op de markante watertoren in Hoogkarspel.”

Natuurspeelplek
De speelweide biedt volop speelplezier voor kinderen. Er komen een klimboom, boomstammen in verschillende hoogtes en boomstammen die als stapstenen in ondiep water staan. En in de omliggende bosjes maken we struinpaden.

Wandelen
Wandelaars kunnen in het park een afwisselend rondje maken door de verschillende themadelen. De wandelpaden zijn voor iedereen goed toegankelijk, ook voor rolstoelen en rollators. Op termijn wordt dit rondje opgenomen in de Groene Reiger wandelroute die vorig jaar is geopend. Ook deze wandelroute was een initiatief van de alliantiegroep Dorpspark Hoogkarspel.