AARTSWOUD - Het Rundveemuseum in Aartswoud is op zondag 12 januari tussen 11.00-16.30 uur weer het decor van “voedsel van dichtbij”. Diverse agrarische ondernemers uit de omtrek tonen hun producten en vertellen het verhaal erbij over het telen etc. Er zijn heerlijke hapjes te proeven waaruit blijkt dat gezond en lekker goed samen kan gaan. En er zijn leuke activiteiten voor kinderen.


Op verschillende plekken rond de stal wordt informatie gegeven over de productiewijze en het eindproduct, zodat u beter “ weet wat u eet”. Voor een product in de winkel ligt is er al heel veel aan vooraf gegaan. Bedrijven uit de regio werken dagelijks aan goed voedsel en hebben tot buiten de grenzen een betrouwbare naam. De kwaliteit van de producten is constant en hoog. En de variëteit is verrassend groot. Want behalve producten die iedereen wel kan opnoemen, zoals groente, fruit en zuivelproducten, wordt er tegenwoordig naar de veranderende markt gekeken. Boeren en landbouwers zoeken steeds nieuwe mogelijkheden en zien dat als een uitdaging.

Dus behalve groente, fruit en langs de Westfriese omringdijk geteelde bonen zijn er bijzondere producten. Wijn, fruit- en groentesapjes van Westfries fruit zijn verrassend lekker. Het geheim van een nog tamelijk onbekend product, kefir, wordt uit de doeken gedaan. En er is een melksommelier aanwezig. Hij laat diverse soorten melk proeven en kan veel vertellen over zogenaamde A2 melk. Er is op 12 januari in het Rundveemuseum voldoende aanbod om meer variatie aan te brengen in de dagelijkse maaltijd met lekker Noord-Hollands voedsel. En voor producten die dicht bij huis worden geteeld is de milieubelasting uiteraard laag.

Alles vindt plaats in het Rundveemuseum, dat draait om de aanwezige bijzondere rundveerassen met hun kalfjes. Kleine kalfjes drinken de melk van de moeder, dat is goed te zien in de stal. Bijna uitgestorven Nederlandse rundveerassen laten voortbestaan; dat is het belangrijkste doel van het Rundveemuseum. Levende natuur om naar te kijken en goed voedsel proeven: kom daarvoor op 12 januari naar het Rundveemuseum. ‘Weet wat je eet’ staat garant voor een mooie dag voor het hele gezin!

Het Rundveemuseum Aat Grootes is te vinden aan de Schoolstraat 43 in Aartswoud. De entree bedraagt 3,50 euro, kinderen vanaf 4 tot 12 jaar betalen 1,50. Vrienden van het museum hebben vrij toegang.

Voor meer informatie: www.rundveemuseum.nl