ZWAAGDIJK - Als eerste onderneming in West-Friesland is Patisserie Pater uit Zwaagdijk vandaag gestart met Open Hiring®. Open Hiring staat voor een baan zonder sollicitatiegesprek, zodat iedereen gelijke kansen heeft op de arbeidsmarkt. Patisserie Pater gaat met het baanbrekende concept aan de slag in een nieuwe koekjesbakkerij in Zwaagdijk, waar het bedrijf binnenkort de bekende Davelaar koeken gaat produceren. Vandaag is de vacaturewachtlijst voor werkzoekenden vrijgegeven bij de nieuwe koekbakkerij. Werkzoekenden kunnen zich vanaf nu elke donderdag inschrijven aan de Appelmarkt 12 in Zwaagdijk. De eerste 17 kandidaten hebben zich inmiddels ingeschreven.

Het principe van Open Hiring is simpel. Een bedrijf stelt een vacature open en mensen die belangstelling hebben voor de baan - en denken deze aan te kunnen - zetten hun naam op een vacaturewachtlijst. Als er plaats is kunnen ze vervolgens op volgorde van aanmelding aan de slag. Een sollicitatiegesprek, cv, diploma of werkervaring is niet nodig. Op deze manier heeft elke werkzoekende evenveel kans op een arbeidscontract. Iedereen is welkom, ongeacht wat je in het verleden hebt gedaan, je opleiding of ervaring.

Patisserie Pater biedt nieuw perspectief
“We willen 80 procent van onze vacatures via Open Hiring invullen”, vertelt Renee Pater, HR Manager bij Amarant, moederbedrijf van Patisserie Pater. “We splitsen deze vacatures op in banen van 8 tot 24 uur, dan kunnen we wat meer mensen aannemen.” Pater gelooft dat zowel het bedrijf als de werknemer garen spinnen bij deze innovatieve nieuwe aanpak. “Als je mensen die met moeite aan een baan komen een nieuw perspectief biedt, geven ze inzet en motivatie aan het bedrijf terug. Wat kan een werkgever zich nog meer wensen van zijn personeel? Bij Open Hiring is motivatie vanzelf ingebouwd.”

De eerste in Noord-Holland Noord
Patisserie Pater werkt samen met maatschappelijk ontwikkelaar Start Foundation, die het Open Hiring-principe in 2019 in Nederland introduceerde. Inmiddels zijn vijftien bedrijven uit de meest uiteenlopende bedrijfstakken succesvol gestart met de formule. WerkSaam Westfriesland, het Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid (RPAnhn) en Intermaris hebben de handen ineengeslagen om Open Hiring te introduceren in Noord-Holland Noord. Ook de Westfriese Bedrijvengroep werkt mee, door bedrijven te interesseren voor deze nieuwe manier van werven. Patisserie Pater is de eerste ondernemer die met Open Hiring start in deze regio en de eerste in heel Nederland die de vacatures van het gehele productieproces -van de bekende Davelaar koeken - via de formule invult.

Oproep lokale gemeenschap en ondernemers
Patisserie Pater kwam in aanraking met de nieuwe formule via WerkSaam uit Hoorn. WerkSaam helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op weg naar werk. Open Hiring sluit daar goed op aan. Patisserie Pater en WerkSaam gaan de komende tijd gericht campagne voeren in West-Friesland en omstreken om gegadigden warm te maken voor Open Hiring. Daarbij doen ze ook een appèl op de regionale en lokale gemeenschap. Ze roepen maatschappelijke instellingen, verenigingsleven en burgers op om mensen die werkloos zijn, te wijzen op deze kans. Ook roepen zij andere werkgevers, ondernemers en winkeliers op om bij vacatureruimte deze manier van werving een kans te geven.

Meer informatie en inschrijven voor een baan
Voor meer informatie over het Open Hiring-traject bij Patisserie Pater: www.openhiring.nl/davelaar. Inschrijven voor een baan kan elke donderdag tussen 9.00-12.00 uur bij de nieuwe koekbakkerij aan de Appelmarkt 12 in Zwaagdijk. Patisserie Pater houdt zich aan alle maatregelen omtrent Covid-19.