WIJDENES - Het nieuwe jaar is in zicht en Reddingstation Wijdenes kijkt terug op een bijzonder jaar waarin zij 32 keer zijn uitgevaren om mens en dier te helpen. Dat was drukker dan alle jaren dat het reddingstation actief is. In totaal zijn er door de Wijdenesser reddingboten 42 mensen en 3 dieren in veiligheid gebracht.


Het verschil gemaakt

Een regulier reddingsjaar kenmerkt zich voornamelijk tot ‘reguliere’ hulpverleningen aan watersporters met pech of die door navigatiefouten in de problemen geraken. Echter was 2022 vooral het jaar waarin de bemanning van Reddingstation Wijdenes het verschil kon maken. De helft van de inzetten waren search and rescue gerelateerd.

De 22 vrijwillige bemanningsleden van Reddingstation Wijdenes staan 24 uur per dag, zeven dagen per week onder alle omstandigheden klaar om mensen en dieren in nood op het water te helpen. De snelheid van uitrukken en van de reddingboten is daarbij vaak een doorslaggevende factor. Snel en adequaat optreden van de reddingbootbemanningen voorkwam erger in gevallen van bijvoorbeeld in problemen gekomen surfers, omgeslagen kanoërs en medische inzetten voor zieke watersporters.

Samenwerking

In 2022 is er opvallend vaak samengewerkt met andere hulpdiensten. Zeer regelmatig zijn de Wijdenesser reddingboten ingezet met reddingboten van omliggende reddingstations of is er samengewerkt met de hulpdiensten op het land, zoals brandweer, ambulancediensten en politie.

Steun van alle kanten

Reddingstation Wijdenes is gelieerd aan de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), maar financieel geheel autonoom. Voor het grootste deel is Reddingstation Wijdenes afhankelijk van bijdragen van donateurs en sponsoren. Net als alle sectoren heeft het reddingstation ook dit jaar te maken gehad met stijging van kosten. Het reddingstation is dan ook extra blij met de donateurs, sponsors en reders die financieel zijn blijven steunen! In 2022 is er door alle hulp bij een crowdfundingscampagne voor gezorgd dat er nieuwe overlevingspakken aangeschaft konden worden.