MEDEMBLIK - De dierenbescherming heeft na een inval in een woning in Medemblik twintig katten, drie honden en een hamster bevrijd. Het huis was zwaar vervuild, overal lagen uitwerpselen en veel dieren waren ziek.

Het Medemblikse dierenleed werd ontdekt door de sterke urinelucht die rondom de vervuilde woning hing. De dierenbescherming schakelde een inspecteur in om poolshoogte te nemen. Na een aantal keer bij de woning te hebben aangeklopt, zonder reactie, werd ook de politie erbij gehaald. Toen agenten de deur probeerden te forceren, gaf de eigenaar ineens toch thuis.

Binnen troffen ze een zwijnenstal en een hoop verwaarloosde dieren aan. "Er was sprake van een enorme hoge ammoniakdruk, je moest echt om de 5 á 10 minuten naar buiten om weer adem te kunnen halen", aldus een inspecteur van de Dierenbescherming. Er waren zieke katten en kittens en ook de hamster zat ziek in een vervuilde kooi. De woning lag vol met urine en uitwerpselen van katten en de tuin met ontlasting van honden.

Bekende van dierenbescherming
De bewoner was een bekende van de Dierenbescherming. In 2017 ontdekte een inspecteur ook al dat de man zijn huisdieren verwaarloosde. Hij beloofde beterschap en maakte de woning en kattenbakken schoon. Na een eerste controle leek alles in orde, maar tijdens een nacontrole bleek de man verhuisd.

De dieren, 20 katten (waaronder exemplaren van het langharige ras Maine Coon), 3 honden (een Berner sennenhond en twee Leonbergers) en de hamster zijn in beslag genomen. Justitie buigt zich over de gevolgen voor de eigenaar.