NOORD-HOLLAND - De dierenasiels in Den Helder en Hoorn worden overspoeld met kittens en zwangere poezen. In Hoorn zijn er zo'n 40 kittens, Den Helder telt er al 55 en het einde is nog niet in zicht. Waar het door komt dat er dit jaar zoveel meer kittens binnenkomen, weten de beheerders niet. "Wisten we het maar", verzucht de Helderse asielbeheerster Bianca Engels.

Om alle dieren te kunnen opvangen, vroeg Engels vorige week namens dierenasiel 't Schuthok in Den Helder om hondenbenches. Ze is blij met de benches die ze kreeg toegestuurd, want de toeloop van kittens droogt voorlopoig nog niet op. "Ze komen overal vandaan. Soms kunnen mensen de katjes niet zelf onderbrengen en gaan ze naar ons toe, maar in de meeste gevallen zijn het kittens van zwerfkatten."

Vooralsnog maakt ze zich geen zorgen om een thuis te vinden voor de dieren. "Er is nog altijd vraag naar kittens, maar ik ben er wel bang voor dat we ze in de zomer - als de mensen met vakantie zijn - niet kunnen plaatsen."

Bouwvak
Die zorg leeft ook bij Lidwina van Hemert van het dierenasiel in Hoorn. "In de zomer zijn de meeste mensen weg, maar na de bouwvak komen ze gelukkig weer om kittens te halen." Dat er begin juli veel jonge katjes worden geboren is volgens Van Hemert niet zo bijzonder. "Wat wel opvallend is, is dat de kittens dichter op elkaar worden geboren. Meestal begint het al in april en is de geboortegolf wat meer verspreid. Nu is het letterlijk een explosie van kittens."

De dierenasiels in Alkmaar, Kennemerland en Zaanstreek geven aan ook nestjes te hebben, maar zien (nog) niet extreme aantallen kittens. Dierenasiel Schagen was vandaag niet bereikbaar.