ZWAAG – Negentien jaar, een absolute hit op Youtube, en actief op een groot podium. The voice of Holland. Demi van Wijngaarden blijft er nuchter onder, maar geniet er wel met volle teugen van. ,,Wat ik nu allemaal meemaak is te gek”.

In Zangstudio Pop-Up! Neemt Demi van Wijngaarden plaats. Nog even haar berichten doorspitten. Nu zij deelneemt aan ‘The voice of Holland’ staat haar telefoon roodgloeiend. ,,Ik volg het allemaal. Ik like alles, en reageer overal op” vertelt Demi. ,,Ik ben er wel even mee bezig. Maar mensen nemen ook de moeite om iets te schrijven en je te feliciteren, dus ik vind dat je daar wel op mag reageren”.

De aandacht voor haar zangprestaties, het begon al op haar negende. ,,Dat was op vakantie in Oosterijk. Toen zei mijn vader dat ik karaoke moest doen. Voor honderd man, ik kreeg een staande ovatie”. Dat Demi tien jaar later in de liveshow van The voice of Holland zou staan, zal de zangeres niet op hebben gerekend.

Oostenrijk – Hilversum
Begonnen in Oostenrijk, tien jaar later schittert ze in Hilversum tijdens de achtste editie van The voice of Holland. De weg ernaartoe is er één van doorzettingsvermogen. ,,Je moet ook een hoop dingen laten. Zo ben ik gestopt met school en werk voor The Voice. Ik moet eerst investeren”. In de zangschool luistert haar zangcoach Gabor Postma aandachtig naar zijn ‘pupil’. Al vanaf het begin, toen Demi in 2013 de regionale zangcompetitie ‘The Voice of West-Friesland’ won, begeleid Postma de jongeling uit Zwaag. ,,Het is niet altijd makkelijk geweest, omdat zij liever feestjes ging bezoeken, of andere dingen ging doen. Maar dat was logisch, ze was vijftien, zestien jaar” aldus de coach die sinds 2013 de begeleider is, en ook nu voorziet hij haar tijdens The Voice van de nodige tips.

Bij The Voice komt Van Wijngaarden terug op de plek waar het voor haar écht begon. Want ondanks haar karaoke show, The Voice of West-Friesland en een talentenjacht in Purmerend, maakte ze pas echt naam bij The Voice Kids, waar zij tot de finale reikte. Daarin werd de West-Friese tweede. Met name haar auditie, waarin ze indruk maakte met Something’s Gotta Hold On Me’. Op YouTube werd haar auditie immers bijna 48 miljoen keer bekeken. ,,YouTube ‘Something’s gotta Hold on Me’. ,,YouTube is één van de belangrijkste plekken waar je gevonden wordt als artiest” vertelt Postma. Dat de video zoveel is bekeken, is een mooie erkenning voor de zangeres. ,,Het laat zien dat je op de goede weg bent, en goed bezig bent” aldus de coach.

Dat de negentien jarige Demi van Wijngaarden goed bezig is, dat mag duidelijk zijn. Ze reikte tot de finale, en kon zo lang genieten van het avontuur. ,,Het was heel erg leuk. Ik vond die aandacht geweldig”. Toch heeft het ook een keerzijde. ,,Je had destijds te maken met meisjes die jaloers waren, en dat was naar. Dan worden ze heel vervelend” vertelt Postma over die tijd. Na haar deelname aan The Voice Kids, kwam de West-Fries in een ‘diep gat’ terecht. ,,Je zit in een rollercoaster, maar als het klaar is val je in een diep gat. Dan moet je alles zelf doen. We hebben nog met The Voice Kids getoerd door het land, dat is wel heel gaaf” vervolgt de zangeres.

Steun
Haar volgers en fans, het is een fijne steun voor Van Wijngaarden. Toch komen haar grootste fans uit haar directe omgeving. ,,Ja, mijn vader. En mijn opa, die gaat overal mee naar toe” vertelt Demi met een grote glimlach. ,,Die steun is goed. Als niemand je steunt, helpt of je het gunt dan kom je er niet”.

Dat de steun belangrijk is geweest in de afgelopen jaren, waarin zij door haar jonge leeftijd nog niet veel kon qua optredens, mag duidelijk zijn. ,,Haar vader en ik zijn haar altijd blijven stimuleren om door te gaan, te blijven zingen. Er zijn wel dingen geweest, maar zij was ook gewoon aan het puberen, het hoort er ook allemaal bij”.

Echter, met steun alleen kom je niet zover als Demi van Wijngaarden. In de zangschool vertelt Postma over zijn ‘pupil’. ,,Ik zeg al vanaf het begin dat zij het grootste talent van Nederland is. Als ik dat niet had gevonden, dan had ik haar al lang de deur uit geschopt” klinkt de zangcoach lovend. ,,Er zit voor mij zoveel extra tijd in, als ik niet in haar had geloofd had ik dat niet gedaan”.

Pittig
In vergelijking met The Voice Kids, is The voice of Holland een stuk intensiever. Van Wijngaarden: ,,The Voice Kids is serieus, maar dit is nog heftiger. Daarnaast is er veel media aandacht. Na de blind auditions stond ik bijvoorbeeld door heel Nederland op sites. Bizar, gek om je zo te zien overal. Echt, een nog grotere rollercoaster. Maar dat is natuurlijk alleen maar goed, je bekendheid wordt vergroot”.

Die bekendheid is een belangrijk doel voor de zangeres. Voorafgaand aan haar auditie sprak ze de droom uit om binnen twee jaar in een vol Ziggo Dome op te treden. Om dat te bereiken is het hebben van kwaliteit en bekendheid belangrijk. Het eerste heeft ze, het tweede ook steeds meer. Daarnaast blijft ze zich ontwikkelen, ook bij The Voice. ,,Wat je normaal in een paar jaar leert, dat leer je hier in een korte tijd”. Qua optredens ziet zij ook een stijgende lijn. ,,Nu ik hieraan deelneem komen de boekingen weer meer. Het begint echt druk te worden” aldus de goedlachse Demi.

Zwijgen
Komende vrijdag, dan zal Demi van Wijngaarden aan een miljoenenpubliek kunnen laten zien tot waar zij toe in staat is. Dan zal zij tijdens de eerste liveshow alles geven. ,,The Voice, daar ligt nu de focus op”. Het feit dat het geen vooraf opgenomen aflevering is, betekent ook dat Demi niet langer hoeft te zwijgen of zij door is naar de volgende ronde. ,,Je mond houden is lastig. Vooral met interviews, zij zijn er goed in om je in de val te lokken. Dan ben ik veel minder open, omdat je er erom denkt. Nu kan ik alles zeggen, en dat vind ik heel erg fijn”.

Terwijl zangcoach Gabor Postma opstaat om in de avonduren nog een les te geven, aan een ander zangtalent, kijkt Demi van Wijngaarden vooruit. ,,Je wilt gewoon die finale halen, je wilt gewoon winnen. En daarna? Mijn droom is om grote zalen te vullen, en te toeren door Nederland”. Haar tour begon tien jaar terug in Oosterijk, en wordt komende vrijdag in Hilversum vervolgd.