MEDEMBLIK - Op vrijdag 19 juli geeft Rob Janssen, slagveldgids en co-auteur van het boek “Invasie 1799”, een boeiende lezing over dit relatief onbekende stukje vaderlandse geschiedenis.

In augustus 1799 vond een grootschalige invasie plaats op de stranden van Noord-Holland. Maar liefst 40.000 Britse en Russische soldaten zetten voet aan wal bij Callantsoog, wat leidde tot een maandenlange strijd die heel Nederland en met name Noord-Holland op zijn kop zette. Het doel van deze invasie was om de Fransen uit Holland te verdrijven en de Oranjes weer aan de macht te helpen. De toenemende invloed van Frankrijk was namelijk een doorn in het oog van de rest van Europa.

In deze lezing neemt Rob Janssen u mee terug naar het jaar 1799. Waarom werd Noord-Holland het brandpunt van de Europese machtsstrijd? We duiken in de details van de landing en de strategische bewegingen, bekijken hoe de Zijpe werd omgevormd tot een onneembare vesting en volgen de Britten en Russen naar de bloedige veldslagen bij Bergen, Egmond en Castricum. Ook de bezetting van Alkmaar en Hoorn komt aan bod. Grote en kleine verhalen uit een vergeten oorlog worden onthuld.

Voor de echte liefhebbers is er op zaterdag 7 september een begeleide dagtocht georganiseerd, waarbij de historische plekken bezocht worden waar eens de kanonnen bulderden en de cavalerie zijn charges uitvoerde. Meer informatie hierover is te vinden op www.dalstra.nl/slagveldreizen.

Vooraf aan de lezing is het ook mogelijk om gezellig te komen eten. De Museumkoks koken voor jullie op originele Tweede Wereldoorlog Veldkeukens. Ze leggen je tijdens de Live-Cooking graag uit hoe het koken op deze veldkeukens werkte om de miljoenen soldaten maandenlang te voeden. Via de online ticketshop kun je aangeven of je interesse hebt om voor de lezing te komen eten en deze historische beleving te ervaren! Je kunt kiezen voor een 1, 2 óf 3 gangen buffet. Als je bij het online reserveren het ‘interesse-vinkje’ aanklikt, dan wordt er 1 week vooraf contact met je opgenomen om je keuze voor de gangen en eventuele dieetwensen af te stemmen.


Tickets boeken:

www.oorlogsmuseummedemblik.nl, zie het kopje ‘Activiteiten’ en dan ‘W.O.II Lezingen’

Datum: vrijdag 19 juli 2024
Avondeten: 18:30 (alleen op inschrijving)
Inloop: 19:15
Start lezing: 20:00

(De lezing bestaat uit 2x 45 min. met een pauze van 20 min.)

Kosten ticket: €10 per persoon (Museumkaart = gratis)
(opbrengsten komen geheel ten goede aan de stichting)
Locatie: Oorlogsmuseum Medemblik