HOORN - Op dinsdag 10 maart organiseert Vereniging Oud Hoorn de lezing 'De rijkdom van de Westfriese Omringdijk' door Michiel Bartels, archeoloog bij de gemeente Hoorn.

Het Nederlandse landschap van kronkelende dijken, met wielen, dijkwoningen, kerkjes en sluizen noemen we sinds 1970 monumentaal. Het grootse monument ligt in West-Friesland, de huidige Westfriese Omringdijk, een gemeenschappelijke ringdijk van 126 km tegen de woeste Zuiderzee. Deze dijk bleek kwetsbaar. Tussen 2007 en 2012 bracht men de dijk op veilige hoogte. Parallel aan dit werk verliep het archeologisch onderzoek aan de dijk.

Kennis van de dijken door archeologisch en historisch onderzoek is een essentiële factor in deze ontwikkeling in het hele –voormalige- kustgebied van Nederland. Bij de bouw van de dijk is een scala aan materialen toegepast. De worsteling van de polderbewoners om de dijk in stand te houden is nu archeologisch leesbaar. Historische bronnen over de dijkbouw komen pas spaarzaam vanaf de Gouden Eeuw voor.

De lezing zal ook gaan over de dijkversterking tussen Hoorn en Edam en de keien in de dijken.

Ga voor meer info naar: Oud Hoorn's website.