MEDEMBLIK - Van 19 december tot en met 3 januari is het Stoommachinemuseum geopend en onder stoom (behalve eerste Kerstdag en Oud- en Nieuwjaarsdag). De ketel wordt gestookt, de stoommachines draaien, de kerstboom is opgetuigd, de kerstvakantie kan beginnen! Het museum is in de maand december sprookjesachtig verlicht en een baken van licht in de duisternis.

Het museum is gevestigd in het voormalig stoomgemaal Vier Noorder Koggen, één van de oudste nog intacte stoomgemalen van Nederland. Je vindt er de grootste verzameling nog werkende stoommachines in ons land. Machinisten en rondleiders leggen je graag uit hoe de machines werken en wat stoom betekend heeft. Je staat versteld van wat mensen in vroeger eeuwen al presteerden. Bij de expositie ‘Nederland op Stoom!’ zie je in een spectaculaire show met tientallen bewegende stoommodellen hoe de stoommachine vanaf halverwege de 19e eeuw Nederland veroverde.

Met miniatuurstoommachines kun je zelf stoom maken en ontdekken wat stoomkracht doet. Een leuke speurtocht ligt klaar waarmee je het museum kunt verkennen. Wil je ook het ‘hulpstokersdiploma’ verdienen? Help dan de stoker het vuur in de ketel brandend te houden.

Midwinterhoorns: Het midwinterhoornblazen is een oeroude traditie die stamt uit de 9e eeuw en was oorspronkelijk bedoeld om het licht terug te halen in de donkere wintermaanden. Deze traditie wordt vooral in de Achterhoek en Twente beoefend, maar sinds een aantal jaar ook in Noord-Holland door de Midwinterhoorngroep ‘Van Hakken Komt Blazen’. Wil je het mysterieuze geluid van de hoorns horen schallen over het IJsselmeer? Kom dan zondag 27 december naar het museum aan de Oosterdijk en laat je betoveren door de magie van de midwinterhoorns en de fascinerende wereld van stoom! Vanaf 12 uur zijn er diverse demonstraties hoornblazen door leden van de blazersgroep.

Na de kerstvakantie sluit het museum voor korte tijd de deuren om dan op zaterdag 13 februari te openen met de voorjaarsvakantie en de start van het nieuwe stoomseizoen.

Openingstijden Kerstvakantie: 10 tot 16 uur.

Nederlands Stoommachinemuseum
Oosterdijk 4, 1671 HJ Medemblik.
Tel: 0227 544732 / www.stoommachinemuseum.nl

Toegangsprijzen:
Kinderen (5 - 12 jaar) € 5,00
Jongeren vanaf 13 jaar en volwassenen € 8,50
Museumkaarthouders gratis

Koop een ticket en reserveer een tijdblok via www.stoommachinemuseum.nl of telefonisch op 0227 544732.