ENKHUIZEN - Donderdag 19 december werden de winnaars van de etalagewedstrijd Licht in Enkhuizen bekendgemaakt. Een vakjury besloot dit jaar dat De Graaff van Enckhuysen de mooiste etalage had. De winkelier beeldt het verhaal van 'De Scheepskapitein van Enkhuizen' smaakvol uit met een scheepsmodel en verschillende scheepsattributen. De bezoekers van de stad stemden het vaakst op de etalage van Jellie's Fashion. Beide winkeliers wonnen een helikoptervlucht voor twee boven Enkhuizen en een deel van de Zuiderzee.

De jury, bestaande uit Henk van Wielink (voorzitter Sow to Grow), Paul van Ommen (directeur BBZ), Annemarike van Putten-Bunschoten (algemeen en cultureel manager van De Drom) en Stephan Warnik (algemeen directeur Zuiderzeemuseum) vindt de etalagewedstrijd een goed initiatief waarbij de ondernemers en het museum samenwerken om bezoekers een sfeervolle beleving te bieden in de binnenstad van Enkhuizen.

Eervolle vermeldingen
De jury deelde dit jaar ook drie eervolle vermeldingen uit. De Sprong damesmode heeft op een heel creatieve en toch bescheiden wijze het Zuiderzeelicht verhaal vormgegeven met een handgemaakt ontwerp. De publiekswinnaar van 2018 en 2019, Jellie's Fashion wordt door de jury geprezen om de overduidelijke kerstsfeer waar zelfs bewegende onderdelen niet ontbreken. Ten slotte vindt de jury ook de etalage van Bakkerij Rood wederom een eervolle vermelding waard. De kleine etalageruimte wordt volledig benut en is smaakvol ingericht. De etalages zijn nog tot en met zaterdag 4 januari 2020 te bewonderen.

Stemmers winnen prijzen
Ook onder de stemmers zijn prijswinnaars gevallen. Met 11 van de ruim 460 stemmers wordt contact opgenomen om de prijzen te overhandigen. De prijzen bestaan uit een helikoptervlucht boven Enkhuizen en een deel van de Zuiderzee voor twee personen ter beschikking gesteld door het Zuiderzeemuseum, een luxe gevulde tas van Bewust Winkelen, twee pakketten met wijn, kaas en noten van De Graaff van Enckhuysen, een taartenbon van Bakkerij Rood en cadeaubonnen van Linda Mode Accessoires, het Zusje van Tierlantijn, Tierlantijn wonen en Jellie's Fashion.

De deelnemende ondernemers
Het Coffy Huys, Tierlantijn Wonen, De Wit Beeld Geluid Witgoed & Muziek, Jellie's Fashion Enkhuizen, Bloem en Plant, Winkel Bakkerij Rood, Beauty Salon Divera, Bewust winkelen, De Sprong damesmode, Fifth Avenue Fashion, La Vie en Rose, Slijterij de Dijk, de Graaff van Enckhuysen, Lingerie Marijke, Oogwereld van der Klei, Zusje van Tierlantijn, De vergulde Vijzel en Linda Mode Accessoires namen deel aan de wedstrijd.

De wedstrijd
Het Zuiderzeemuseum, Winkelstad Enkhuizen en MKB Enkhuizen organiseerden de etalagewedstrijd samen in de decembermaand om de bestaande sfeervolle evenementen te verbinden. Naast de etalagewedstrijd was er de winteropenstelling van Sprookjeswonderland, op vrijdag 20 december de kerstmarkt in de Westerstraat, op zaterdag 21 december Enkhuizen bij Kaarslicht en van 20 december tot en met 5 januari organiseert het Zuiderzeemuseum het evenement Zuiderzeelicht.

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke dorpspanden uit dit gebied. Jong en oud komt hier in aanraking met de Zuiderzeecultuur. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design.

In 2019 ontving het museum van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland. Lonely Planet heeft het Zuiderzeemuseum opgenomen als 'Top choice' in haar internationale reisgids Best in travel 2020.