HOORN - Westfries Museum brengt Batavia 400 jaar geleden virtueel tot leven.
Met het plaatsen van een VR-bril op het standbeeld van Coen dinsdagmorgen 28 mei gaf directeur Ad Geerdink van het Westfries Museum de officiële opening van het allernieuwste virtual realityprogramma van het museum later op de dag een ludieke start.


Op 30 mei 2019 is het 400 jaar geleden dat toenmalig gouverneur-generaal Jan Pieterszn Coen Batavia stichtte , het huidige Jakarta. Voor het Westfries Museum in Hoorn was dat twee jaar geleden aanleiding om te starten met de ontwikkeling van een heel nieuw virtual reality programma waarbij het Batavia van 400 jaar geleden met de allernieuwste virtual reality techniek spectaculair tot leven komt.
Basis daarvoor is de oudst geschilderde kaart van Batavia uit 1627. Deze immens grote kaart van de Delftse landmeter Frans Floris van Berckenrode werd honderd jaar geleden bij toeval ontdekt en hangt in het Westfries Museum.
In samenwerking met de Company Of Visuals en historica en Indonesië-kenner Bea Brommer leidde dat tot Batavia 1627 Virtual Reality.
Op 28 mei opent bestseller auteur Simone van der Vlugt het nieuwe programma officieel. Zij schreef in 2018 het boek Het Schaduwspel over het huwelijk van Coen en zijn vrouw Eva Ment en hun verblijf in Batavia.
In de speciale VR-zaal in het museum kunnen 30 mensen tegelijk naar Batavia 1627 VR kijken.

Batavia 1627 VR duurt circa 30 minuten en is voor bezoekers van het museum gratis. Het is wel aan te raden van tevoren een stoel te reserveren vanwege de te verwachten belangstelling.
Zie: https://wfm.nl/batavia-1627vr