HOOGKARSPEL - Het NS-station in Hoogkarspel wordt voorzien van cameratoezicht. Hiertoe heeft burgemeester Michiel Pijl besloten. Met enige regelmaat vinden er vernielingen en fietsendiefstallen plaats rondom het station. De camera’s worden geplaatst om de veiligheid rond het station te verbeteren. Het cameratoezicht is in eerste instantie voor een half jaar, waarna de burgemeester een besluit neemt over verlenging.

De gemeenteraad heeft de burgemeester de bevoegdheid gegeven om camera’s te plaatsen via de APV (Algemeen Plaatselijke Verordening). Cameratoezicht is een vergaande maatregel die niet zomaar wordt genomen. Zowel de politie als het OM hebben in dit geval positief geadviseerd om camera’s bij het station te plaatsen.

De gemeente hoopt dat de camera’s preventief werken. De bedoeling van het cameratoezicht is om te helpen bij de opsporing bij diefstal of vernieling. De camera’s zijn aanvullend op het toezicht door de BOA’s van de gemeente en de politie.

Er komen 3 camera’s. Deze worden ingekocht bij een bedrijf uit Venhuizen. De verwachting is dat de camera’s er over circa 2 maanden hangen. Deze tijd is nodig vanwege levertijden en noodzakelijke aanpassingen aan de stroomvoorzieningen. Het cameratoezicht zal middels borden kenbaar worden gemaakt. De camerabeelden kunnen worden uitgelezen bij de cameracentrale van de politie in Alkmaar.