SCHELLINKHOUT - De brandweer Noord-Holland Noord wil meer in gaan zetten op brandpreventie en biedt daarom de inwoners van Schellinkhout een woningcheck aan. In samenwerking met de gemeente Drechterland wil de brandweer alle 400 woningen in het dorp gaan controleren op brandveiligheid.

De reden dat de brandweer voor Schellinkhout heeft gekozen, heeft te maken met het hoge percentage oude woningen. Daarbij is het aantal van 400 huizen goed te overzien. "We kunnen in relatief korte tijd deze woningen checken, vertelt Rein Hulst, teamcommandant brandweer West-Friesland. "Als het effectief is, dan willen we door en dit uitbreiden naar andere plekken in West-Friesland."

Het aantal woningbranden daalt niet in de regio Noord-Holland Noord. De laatste jaren is het gemiddeld gezien gelijk gebleven en in 2018 is het aantal branden zelfs een beetje gestegen. In 2017 waren er 245 brandincidenten en in 2018 waren dit er 270.

"We weten niet precies hoe dit komt, maar daarom is het des te belangrijker om in te zetten op preventie", aldus Hulst. Bij de woningcheck wordt onder andere gekeken naar stopcontacten, vluchtroutes, wasdrogers, open haarden en rookmelders.

Valpreventie
Maar de brandweer heeft ook aandacht voor valpreventie. Dit blijkt hard nodig te zijn, omdat het aantal valpartijen in huis hoog is. Alleen al in Drechterland blijkt bijna eenderde van ouderen boven de 65 in huis te zijn gevallen. Ongeveer de helft daarvan loopt letsel op.

Volgens Rein Hulst moet ook op dit vlak meer bewustwording komen van gevaren. "Je kan heel veel doen om valpartijen te voorkomen. Zoals antislip-stickers op de trap, dubbele leuningen bij de trap en het weghalen van matjes en snoeren op bepaalde plekken."

Nu ouderen steeds langer thuis blijven wonen, is het belangrijk dat er meer aandacht komt voor valpreventie.

Naast de woningcheck heeft de brandweer in Schellinkhout ook een wijkbrandweervrouw in het leven geroepen. "Dit is te vergelijken met een wijkagent", vertelt Hulst. "We willen dat de inwoners een aanspreekpunt hebben, een bekend gezicht bij wie ze terecht kunnen voor vragen over veiligheid in huis."

Als de pilot in Schellinkhout een succes blijkt te zijn, dan zal deze worden uitgebreid naar andere plaatsen in West-Friesland en de rest van de Noord Holland Noord.