HOORN - Op woensdagmiddag 11 september organiseert het Westfries museum de borduurworkshop Japanse insteek van de Gouden Eeuw. De workshop is gebaseerd op een Japanse borduurvorm uit de Gouden Eeuw en wordt gegeven door borduurexpert Marilou Evelo. In een middag tijd maken de deelnemers hun eigen portemonnee, brillenhoesje of tasje, die ze na afloop kunnen meenemen. De workshop is geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

De borduurvorm waar de deelnemers mee kennismaken, is gebaseerd op een Japanse borduurvorm uit de Gouden Eeuw. Ze vertoont veel overeenkomst met de manier van kantklossen in de 17e eeuw. Met één groot verschil: kant was in Nederland een relatief luxeartikel, terwijl de Japanse borduurvorm alleen in werkkleding werd toegepast.

Kiezen wat je maakt
Deelnemers kunnen kiezen uit een telefoonhoesje, een briletui, een make-uptasje of een tasje om te borduren.
Er kan gekozen worden uit verschillende kleuren stof en katoenen borduurgaren. De motieven zijn al aangebracht op de stof en het werkstuk is na het borduren simpel in elkaar te rijgen. Daardoor kunnen zowel beginners als gevorderden aan de workshop deelnemen. Na afloop is het werkstuk klaar en kunnen de deelnemers het mee naar huis nemen.

Snel verrassend resultaat
De workshop wordt gegeven door borduurexpert Marilou Evelo. Zij volgde een modeopleiding aan de Kunstacademie Arnhem en is onder andere oprichter van het borduuratelier About a Jacket. Dit atelier is een plek waar vluchtelingenvrouwen in een veilige en gezellige omgeving jasjes borduren en ondertussen de Nederlandse taal leren.
‘Het leuke van deze borduurworkshop is dat zo’n eeuwenoude simpele borduursteek zo'n verrassend resultaat kan opleveren’, vindt Marilou Evelo. ‘Bijzonder is ook dat we, dankzij de samenwerking met het museum, een link kunnen leggen tussen twee heel verschillende culturen uit de Gouden Eeuw. De patronen van het kant die ik in het museum zag, heb ik omgezet in Sashiko, een Japanse borduursteek. ’

Programma
De workshop vindt plaats in de Tuinzaal van het Westfries Museum. Het programma is als volgt:
- 13.00 uur: welkom en rondleiding langs ‘kant’ in het museum en de handelsrelatie met Japan
- 13.30 uur: koffie/thee, introductie Marilou Evelo en toelichting op vormen en gebruik Japans kant (tuinzaal)
- 13.45 – 16.30 uur: borduren (koffie en thee is de hele workshop beschikbaar)

Er kunnen maximaal 10 personen deelnemen. Kosten: € 27,50 (inclusief toegang tot het museum, materiaal, begeleiding en rondleiding, koffie en thee).
Meer informatie en reserveren: www.wfm.nl/borduurworkshop

Welkom in de Gouden Eeuw
Het Westfries Museum in Hoorn is een museum van de Gouden Eeuw. Het is gevestigd in het monumentale Statencollege uit 1632. De collectie en het gebouw vertellen samen het verhaal van de Gouden Eeuw, met speciale aandacht voor de VOC. Het museum wil heden en verleden met elkaar verbinden en bezoekers verrassen. Naast de vaste collectie presenteert het museum drie keer per jaar een tijdelijke tentoonstelling. In 2019 staat het tentoonstellingsprogramma in het teken van 400 jaar Batavia.
Kijk voor meer informatie op wfm.nl.