AARTSWOUD - Nijvere bijen staan op zondag 5 en 12 augustus in de spotlights bij het Rundveemuseum in Aartswoud. Tussen 13.00 en 16.30 uur worden de geheimen van dit bezige insect uit de doeken gedaan. Twee ervaren imkers, Aart de Wit en Martijn Kort, zullen de fijne kneepjes van het verzorgen van een bijenvolk toelichten.

Als vast onderdeel van de zomerexpositie “Akkers en bijen, vogels en weiden” is in de potstal ruimte gemaakt voor informatie over het houden van bijen en het winnen van honing. Er staat o.a. een observatiekast opgesteld. Daarin is te zien hoe een bijenvolk haar werkzaamheden verricht.Imker Aart de Wit houdt op 5 augustus om 14.00 uur een lezing over de gevaren en bedreigingen waar de bij mee te maken heeft. Ook de mooie kanten worden belicht. Bij de lezing is fraai beeldmateriaal te zien waardoor duidelijk wordt wat bijen houden zoal inhoudt. Al eeuwenlang wordt het belang van bijen ingezien en plukken we daar letterlijk en figuurlijk de vruchten van. Bijen vormen een onmisbare schakel in de keten van de natuur.Op zondag 12 augustus geeft Martijn Kort om 14.00 uur een demonstratie honing slingeren. Ook hij weet als ervaren imker heel veel te vertellen. De honing wordt uit de bijenkast gehaald en via enkele handelingen in potten gedaan. Uiteraard is de honing is te koop in het museum.

Het Rundveemuseum Aat Grootes is elke woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag geopend van 13.00 tot 16.30 uur en is te vinden aan de Schoolstraat 43 in Aartswoud. De entree bedraagt 3,50 euro, kinderen vanaf 4 tot 12 jaar betalen 1,50. Vrienden van het museum hebben vrij toegang.