MEDEMBLIK - De laatste kolengestookte emmerbaggermolen ‘Vooruit’, sinds 2005 één van de grootste attracties van het Nederlands Stoommachinemuseum, wordt donderdag 4 juni tussen 10 en 11 uur uit het water op de kant getakeld.


Met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Vereniging Stoomvrienden en de stichtingen Dioraphte en Zabawas werden voldoende fondsen bijeengebracht om de restauratie van deze enige nog op stoom werkende baggermolen in Nederland te voltooien. Die restauratie begon 15 jaar geleden nadat de baggermolen dankzij de Vereniging van Waterbouwers in Bagger-, Kust- en Oeverwerken (VBKO) naar het Stoommachinemuseum was overgebracht en een groep vrijwilligers zich over het schip ontfermde. Dankzij hun inspanningen werd het schip van de ondergang gered en kon het zelfs bijgeschreven worden in het Nationaal Register Mobiel Erfgoed.

Vrijwilliger van het eerste uur John Kalkman: ‘Dit is het moment waar we naar uitgekeken hebben. Al 15 jaar werken we met een vaste ploeg vrijwilligers aan de restauratie. Onze laatste klus was het vervangen van de vlampijpen van de stoomketel. Hiermee bespaarden we het museum duizenden euro’s. Het is hoog tijd dat de scheepshuid nu onder handen wordt genomen. Dat redden we zelf niet.’

Voorgeschiedenis De ‘Vooruit’ werd gebouwd voor de firma Krikke in Veendam. Dit bedrijf was onder andere gespecialiseerd in het uitdiepen van vaarwegen. Tussen 1941 en 1991 assisteerde het vaartuig bij tal van belangrijke infrastructurele waterwerken.

Takelkranen Om grootschalig onderhoud te kunnen plegen wordt de ’Vooruit’ door twee kranen uit het water getakeld en op het droge gezet. Hierbij zijn de firma’s Winder, Vic Obdam en Venko Schilderwerken betrokken. Behalve de conservering van de scheepshuid staat ook de reparatie van een aantal baggeremmers op het programma. Wat een groots publieksspektakel had moeten worden zal nu slechts door enkele medewerkers en media bijgewoond kunnen worden omdat het museum pas om 12.00 uur opengaat en slechts 30 bezoekers per uur toegelaten worden. Uiteraard zal een filmverslag gemaakt worden dat op de website en op social media gedeeld wordt met belangstellenden.

Wil je het museum bezoeken? Kies dan via www.stoommachinemuseum.nl een dag en tijdblok voor je museumbezoek en koop online een ticket. Heb je hierbij hulp nodig? Neem dan telefonisch contact op met het museum.

Nederlands Stoommachinemuseum
Oosterdijk 4, 1671 HJ Medemblik Tel: 0227 544732
Openingstijden: Dinsdag t/m zondag van 12 tot 17 uur
Toegangsprijzen (geen reserveringkosten): Volwassen € 8,50 Kinderen (5-12 jaar) € 5,00 Museumkaarthouders gratis