ENKHUIZEN - Zaterdag 10 en zondag 11 augustus vindt het jaarlijkse Maritiem Festival plaats in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Vaar mee op een (onderzoeks)schip, bewonder de historische schepen in de haven, ruik de verse vis en huiver bij stoere zeemansverhalen. En natuurlijk geniet je van de shanty's en zeemansliederen! Verschillende shantykoren uit binnen- en buitenland zijn inmiddels onlosmakelijk verbonden met het Maritiem Festival en zingen hun liederen uit alle windstreken. Dus block je agenda voor weer een gezellig weekend vol botters, muziek en maritieme activiteiten!


Op diverse schepen – waaronder de TX11 – kun je 'aanmonsteren' voor een vaartocht. Zo bewonder je ook vanaf het water de historische schepen die liggen aan de steigers van het Zuiderzeemuseum. En sta je weer aan wal, dan geniet je op de kade van de geur van verse vis en zie je hoe ambachtslieden vroeger hun visnetten knoopten. Inspecteer verder de diverse draaiende scheepsmotoren, leer zelf scheepsknopen leggen, krijg kippenvel van de stoere zeemansverhalen in het dijkmagazijn en zie op het taanveld hoe je fuiken uitzet.

Onderzoeksschip Hessel-Snoek
In het IJsselmeer liggen naar verwachting nog vele overblijfselen van onder andere oude nederzettingen en dorpen die ooit zijn verzwolgen door de Zuiderzee. Voor geïnteresseerden is er de mogelijkheid om een tochtje te maken op het onderzoeksschip Hessel-Snoek. Met behulp van sonarapparatuur speurt het de bodem van het IJsselmeer af op zoek naar archeologisch materiaal. Zowel zaterdag, als zondag vaart het schip vijf keer uit en is er plek om mee te gaan voor maximaal tien personen per keer. Mensen die dat willen, kunnen hiervoor vooraf (zolang de voorraad strekt) een gratis kaart halen bij de Marker haven.

Genieten van zeemansliederen en shanty's
Liefhebbers van zeemansliederen en shanty's kunnen tijdens het Maritiem festival hun hart ophalen in het buitenmuseum. Het Vrijstatig Volkje brengt een speciaal voor het Zuiderzeemuseum gemaakte theater/muziekvoorstelling ten gehore. Daarnaast treden er ook dit jaar weer verschillende koren op zoals The Forebitter Men, Yesterday's Men, Gerry Ffrench, Will and Rosie, The Seaband, Sjabbetouwtjes, Onstuimig Schuim, Helius Shantyzangers, Plunder en de Compagniezangers. Bezoekers vinden de koren bij de Marker haven, de muziektent, de Wieringer kapel, de visrokerij, en op het pleintje Kampen in de vissersbuurt.

Leven van de wind
In het buitenmuseum is het thema dit jaar Leven van de wind, over het harde leven rond de Zuiderzee van zo'n honderd jaar geleden. Dit wordt onder andere in beeld gebracht door vissersvrouw Grietje. Grietje woont met haar vier kinderen én grootmoe in het huisje Leven op een kluitje in Zoutkamp. Kom binnen in dit roerige huishouden, waar Grietje zelf aanwezig is als hologram! Duik in het leven van toen, ruik de geur van 's nachts gepelde garnalen en (de eeuwige) kool op het vuur. Voel je hoe deken in de bedstee prikkelt? En oh, wat snurkt die grootmoe toch!Als kind kruip je in de huid van een kind van honderd jaar geleden en help je moeder in het huishouden. En reken maar dat je hiervan Vuile handjes krijgt!

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke dorpspanden uit dit gebied. Jong en oud komt hier in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten met een huishouden van 1920. En in het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Daarnaast is er een schepenhal vol historische schepen. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design.

In 2019 ontving het museum van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland.