MEDEMBLIK - Bij het Nederlands Stoommachinemuseum, gevestigd in het voormalig stoomgemaal Vier Noorder Koggen, is op zaterdag 17 en zondag 18 juli tijdens de ambachtenmarkt weer van alles te zien en te beleven. Vele ambachtslieden komen naar het museum om hun ambacht te tonen. Er zijn demonstraties met rietdekken, glaskunst, beeldhouwen, sokkenbreimachine uit 1920, lijstenmakerij, tingieten, midwinterhoorn bouwen, touwslaan, quilten en nog veel meer.


Verloting
Boomzaagkunstenaar Dave Harmsworth laat zondag 18 juli nog eenmaal zien hoe hij uit boomstammen prachtige (dier)figuren zaagt. Wil je kans maken om één van deze beelden te winnen? Koop dan een lootje (meer mag natuurlijk ook) en wie weet, ben jij de gelukkige die zondag met een schitterend beeld naar huis gaat. De lootjes kosten € 2,50 per stuk en zijn bij het museum verkrijgbaar. De winnaar wordt zondagmiddag om 16.00 uur bekend gemaakt. Niet aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen? Je krijgt bericht en het beeld kan later opgehaald worden. De overige beelden worden zondagmiddag bij het museum geveild.


In de smederij van het gemaal toont de smid zijn smeedkunsten en vertelt enthousiast over zijn ambacht. Kinderen kunnen bij de tinnegieter (tegen een kleine vergoeding) zelf iets gieten en bij de touwslager een touw slaan. Het museum is onder stoom en je kunt de robuuste machines in werking zien. Buiten in de machinetuin gaan we hijsen, zagen, baggeren en rijdt stoomwals Hendrik Jan puffend in ’t rond.

Museumrondvaarten
In een klein uur neemt schipper Rob Smak van de Koggevaarder zijn passagiers mee langs de mooiste plekken rondom Medemblik en vertelt allerlei wetenswaardigheden over het gebied. Rondvaarten vertrekken zaterdag en zondag vanaf het museum om 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Per vaartocht kunnen maximaal 20 personen mee. Tarieven combinatietickets museumbezoek én rondvaart: kinderen 5 tot 12 jaar € 12,50, jongeren vanaf 13 jaar en volwassenen € 15. Museumkaarthouders betalen € 8 per rondvaart. Reserveren combinatieticket telefonisch via 0227 544732.

Nederlands Stoommachinemuseum
Oosterdijk 4, 1671 HJ Medemblik |tel: 0227 544732 | www.stoommachinemuseum.nl

Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10 tot 17 uur (van 10 juli tot 5 september ook op maandag open én onder stoom). Check de website voor actuele informatie en het stoomprogramma.

Toegangsprijzen: kinderen (5 - 12 jaar) € 6,00 Jongeren vanaf 13 jaar en volwassenen € 9,00 Museumkaarthouders gratis