MEDEMBLIK - Tijdens het Jubileumweekend op zaterdag 19 en zondag 20 juni halen we alles uit de kast: dan draaien in het Nederlands Stoommachinemuseum, gevestigd in het voormalig stoomgemaal Vier Noorder Koggen, niet alleen de machines binnen maar worden ook enkele machines in de machinetuin onder stoom gebracht, evenals de kolengestookte emmerbaggermolen in de museumhaven. De stoomhijskraan tilt hele boomstammen op de stoomraamzaag waar ze tot planken worden gezaagd. De Henschel stoomwals, de nieuwe aanwinst van het museum, maakt zijn eerste rondjes over het museumterrein en op zondag houden we demonstraties met de hoofdstoommachine van het gemaal.


In de oude smederij van het gemaal toont de smid op zondag zijn smeedkunsten. Kinderen kunnen een ‘smeeddiploma’ verdienen door de grote blaasbalg in de smederij te bedienen en een ‘hulpstokersdiploma’ door de stoker te helpen het vuur in de ketel brandend te houden. Met miniatuurstoommachines kunnen ze zelf stoom te maken en met de leuke speurtocht op ontdekkingsreis door het museum gaan.


Museumrondvaarten tijdens Jubileumweekend
Museumbezoek én varen combineren? Kies dan voor een combinatieticket museumbezoek én rondvaart door het waterrijke gebied rondom Medemblik. Schipper Rob Smak van de Koggevaarder neemt zijn passagiers in een klein uur mee langs de mooiste plekken en vertelt onderweg allerlei wetenswaardigheden over het gebied. Rondvaarten vertrekken zaterdag en zondag vanaf het museum om 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Per vaartocht kunnen maximaal 20 personen mee. Het dragen van een mondkapje is afhankelijk van het aantal personen dat meevaart. Tarieven museumbezoek én rondvaart: kinderen 5 tot en met 12 jaar € 12,50, volwassenen en jongeren vanaf 13 jaar € 15. Museumkaarthouders betalen € 8 per rondvaart. Reserveren van een combinatieticket kan alleen telefonisch via 0227 544732.


In het museum is een veilige looproute uitgezet en de anderhalvemetermaatregel blijft van kracht, evenals het dragen van een mondkapje. Reserveer voor je museumbezoek een tijdslot en koop online je ticket via: www.stoommachinemuseum.nl


Nederlands Stoommachinemuseum

Oosterdijk 4, 1671 HJ Medemblik

Telefoonnummer: 0227-544732

Openingstijden dinsdag t/m zondag van 10 tot 17 uur


Toegangsprijzen: Kinderen (5 - 12 jaar) € 6,00 Volwassenen en jongeren v/a 13 jaar € 9,00 Museumkaarthouders Gratis