SCHELLINKHOUT - De verbodsbordjes zijn geplaatst. In de maanden augustus en september van dit jaar is de Zuiderdijk in de weekenden verboden gebied voor motorrijders. Dit is een proef van de gemeente Drechterland en het Hoogheemraadschap om te kijken of de rust op de dijk teruggebracht kan worden.

Jarenlange overlast
“Aanleiding is de toenemende mate van overlast die bewoners ervaren.” legt wethouder Jeroen Broeders uit. “De afgelopen jaren is het aantal motorrijders op de dijk sterk toegenomen, met name in het weekend. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, maar de overlast is daarmee ook sterk toegenomen. Er wordt toch veel te vaak te hard gereden en erg veel lawaai geproduceerd. En dat geluid is vanaf die hoge dijk nog kilometers verder te horen. We krijgen al jaren klachten van inwoners, dat ze in de herrie zitten op mooie dagen. Maar daarnaast is het gerace ook gevaarlijk voor de fietsers en wandelaars op de dijk van. En ik kan de overlast beamen: in mijn achtertuin in Oosterleek kan ik in het weekend de snelle jongens voorbij horen scheuren.”

Tegenstrijdige belangen
Jeroen Broeders: “Maatregelen als deze zijn altijd lastig. Je hebt met tegenstrijdige belangen te maken. Enerzijds wil je de motorrijders die met beleid over de dijk rijden, hun plezier niet ontnemen. Het moet alleen niet zo erg worden dat je inwoners niet meer in hun tuin kunnen zitten bij zonnige weekenden. Of dat mensen niet meer op de dijk durven wandelen.”

Samenwerking Hoogheemraadschap
Om de dijk af te sluiten moest er samenwerking gezocht worden met het Hoogheemraadschap. Zij zijn eigenaar en wegbeheerder van de Zuiderdijk. Het gaat om een proefafsluiting: in het najaar wordt gekeken of een weekendafsluiting voor motoren in de zomermaanden vanaf 2021 een definitief karakter moet krijgen.