AARTSWOUD - De expositie in het Rundveemuseum “Veeteelt van vroeger’ nadert de einddatum. Dit onderwerp wordt intensief onderzocht bij het Groninger instituut voor archeologie. Als afsluiting komt prof. dr. Daan Raemaekers om 14.00 uur een lezing geven met de titel “Moderne Prehistorische Runderboeren”. Het museum is die dag open van 13.00-16.30 uur.

Daan Raemaekers gaat in op vragen die ook nu spelen. Rundveehouders in het verleden en nu staan voor dezelfde afwegingen die te maken hebben met voortplanting, voer en gebruik voor vlees en/of melk. Tot enkele jaren geleden was het voor archeologen lastig om duidelijkheid te krijgen over deze onderwerpen. Tegenwoordig zijn er nieuwe methodes om die een meer verfijnd inzicht geven. In de lezing gaat Daan in op de nieuwe methoden en de resultaten, waarbij de aandacht uitgaat naar de eerste prehistorische boeren in West-Nederland, rond 4000 voor Chr. Van rond die tijd is veel botmateriaal te zien dat ook in Aartswoud is gevonden. Dat maakt een bezoekje aan de expositie levendig. Daarnaast kunnen kinderen van kleine botjes een ketting maken, botjes op de juiste plek leggen en een prehistorisch potje kleien. Een leuk uitstapje dus voor het hele gezin.

Het Rundveemuseum Aat Grootes is te vinden aan de Schoolstraat 43 in Aartswoud. De entree is 4 euro, voor kinderen van 4 tot 12 jaar is dat 2 euro. Voor meer informatie en toegangskaarten kunt u terecht op de website www.rundveemuseum.nl