ZWAAGDIJK-OOST - Het zonnedak op het distributiecentrum van Action in Zwaagdijk-Oost is officieel in gebruik genomen. Action-CEO Hajir Hajji verrichte de opening samen met gedeputeerde Edward Stigter.


Het zonnedak bestaat uit bijna 13.000 panelen. Het dak kan voorzien in 85% van de energiebehoefte van het distributiecentrum en het hoofdkantoor en betekent een grote stap dichter bij CO2-neutraliteit.

De verduurzaming van bedrijventerreinen is een actueel onderwerp, waarbij samenwerking en kennisdeling van belang zijn. De ingebruikname van het zonnedak vormde dan ook de aftrap van een duurzaamheidsbijeenkomst voor ondernemers op bedrijventerrein WFO in Zwaagdijk. Zo’n 50 ondernemers van omliggende bedrijven namen deel aan deze middag, waarbij Action samen met het Duurzaam Ondernemersloket een sessie organiseerde om ondernemers te inspireren en hen op laagdrempelige wijze te ondersteunen bij hun plannen voor energietransitie. Tijdens de sessie deelde Action verschillende ervaringen en inzichten met mede-ondernemers op het bedrijventerrein.

Hajir Hajji, CEO van Action: “Binnen bedrijventerrein WFO kunnen bedrijven gezamenlijk optrekken, of het nu gaat om de opwekking van energie of de opslag ervan. Daar zie ik een kartrekkersrol voor grote bedrijven zoals Action, want niet iedere ondernemer heeft zo’n groot geschikt dak of dezelfde slagkracht om te verduurzamen. De vraag hierbij is: hoe zorgen we ervoor dat kleinere ondernemingen baat kunnen hebben bij de verduurzamingskeuzes van grote bedrijven? De oplossing zit hem in samenwerken. Action staat positief tegenover solide oplossingen die onze verduurzaming én die van andere bedrijven kunnen versnellen, dus daarover willen we graag met ondernemers in gesprek.”

Gedeputeerde Stigter: “Het bedrijfsleven wil graag energie besparen en zelf duurzame energie opwekken. In de Regionale Energiestrategie wordt sterk ingezet op zonnepanelen op bedrijfsdaken. Er is veel ruimte voor zonnedaken op bedrijfspanden. Daar moeten we gebruik van maken. Prachtig dat Action hier op deze manier aan bijdraagt.”

Verduurzaming distributiecentra

Non-food retailer Action investeert in verduurzaming van alle huidige en toekomstige distributiecentra in Europa. Het eerste distributiecentrum van Action in Zwaagdijk-Oost is gedurende de afgelopen jaren al aangepast op het gebied van efficiënte verwarming en ledverlichting van de 104.000 vierkante meter die het centrum beslaat. Daar werd eerder al groene stroom voor gebruikt, en vanaf nu wekken de zonnepanelen deze grotendeels op. Een volgende stap die hierbij onderzocht wordt, is de lokale opslag van opgewekte energie.