HOORN - Van maandag 21 tot en met vrijdag 25 juni wordt tijdens een actieweek de maatschappelijke diensttijd (MDT) op de kaart gezet. Tijdens deze actieweek wordt door een samenwerking van 11 maatschappelijke organisaties onder vermelding van de hashtag LaatjehorenvoorMDT de diversiteit, veelzijdigheid én impact getoond van MDT. Vrijwilligerspunt Westfriesland is een van die maatschappelijke organisaties die zich met Jong Westfriesland in Actie actief inzet om jongeren van 14 – 27 jaar te enthousiasmeren zich vrijwillig in te zetten als MDT’er.

Al meer dan 24.000 jongeren door heel Nederland zijn gestart met een traject van de maatschappelijke diensttijd. Tijdens dit traject ontdekken ze middels vrijwilligerswerk hun talenten en zetten ze zich in voor een ander. Doel van de actieweek is om MDT zichtbaar te maken én op de politieke agenda te zetten, zodat MDT een duurzaam vervolg krijgt. ‘MDT is voor veel jongeren echt levensveranderend’, vertelt Marieke Joosten, communicatieadviseur bij TijdVoorActie, namens de 11 organisaties. ‘Alle verhalen van jongeren zijn verschillend, maar wat uit elk verhaal duidelijk wordt, is dat jongeren zich tijdens MDT gezien en gewaardeerd voelen. Dat gunnen we iedere jongere. De inzet en de betrokkenheid van de jongeren is zo belangrijk voor Nederland!’.

Van betekenis zijn

Centraal staan in deze actieweek de jongeren. Gedurende de week vertellen zij in beeld en tekst over wat MDT voor hen betekent. Ook Noza Bazarova uit Hoorn vertelt enthousiast over MDT: ‘MDT biedt veel jongeren zoals ik een unieke mogelijkheid om bepaalde vaardigheden te ontwikkelen. Omdat het vrijwilligerswerk is, ben je niet echt gebonden aan een vast contract, daardoor ben ik meer gemotiveerd om uit mijn comfortzone te stappen. Het helpt me betere keuzes te maken voor de toekomst en mijn kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.'

De actieweek is een initiatief van Challenge Up – Welzijn Lelystad, Futureproof, Impacter, IVN/Groen Traineeship, NJR, NOV, Spectrum Elan, TijdVoorActie,Vrijwilligerscentrale Huizen, Vrijwilligerspunt Westfriesland en Young Impact.